VS hebben bewijs dat Desi Bouterse contact had met drugsbaron

De Amerikanen zouden hard bewijs hebben dat Desi Bouterse contact had met een drugsbaron.
De Amerikanen zouden hard bewijs hebben dat Desi Bouterse contact had met een drugsbaron. Foto ANP / Edward Troon

De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA heeft hard bewijs dat de Surinaamse president Desi Bouterse in de periode dat hij parlementariër was nauwe contacten had met een van de grootste drugscriminelen uit de regio. Dit blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

NRC kreeg van inlichtingenbronnen inzage in digitale “uitdraaien” van de satelliettelefoon van drugscrimineel/zakenman Roger Khan, die in 2009 in de VS voor onder meer cocaïnehandel tot veertig jaar cel werd veroordeeld. Hij was in juni 2006 in Paramaribo gearresteerd.

Op de uitdraaien komt diverse malen het mobiele nummer van Desi Bouterse voor. De telefoontjes hadden plaats tussen eind 2005 en half juni 2006. In Amerikaanse diplomatieke post, die in 2011 via WikiLeaks uitlekte, was sprake van “sociale en operationele banden” tussen Bouterse en Khan. Maar niet eerder kwam daarover bewijsmateriaal naar buiten.

Bouterses advocaat Inez Weski, gisteren gevraagd om een reactie, kon eind van de avond nog niets zeggen namens haar cliënt. Ze zei dat er mogelijk geen reactie komt, omdat men zich in Paramaribo mogelijk afvraagt “of je wel moet reageren”.

‘Banden Bouterse en Khan onderdeel drugsnetwerk’

Volgens de inlichtingenbronnen waren de banden tussen Desi Bouterse en Khan onderdeel van een drugsnetwerk, waartoe ook de in april 2012 in Nederland aangehouden Piet W. en Dino Bouterse behoorden. De zoon van de Surinaamse president zit sinds drie weken vast in New York op beschuldiging van cocaïnesmokkel.

Het proces tegen de Surinaamse Nederlander W., dat in december begint, is een van de grootste Nederlandse drugszaken in jaren. Volgens Weski, die W. verdedigt, zal Khan via een videoverbinding als getuige worden gehoord. Weski zegt dat “onjuistheden” en “irrelevante” zaken in het dossier de reden zijn voor haar verzoek. “Er is geen relatie tussen W. en Khan.”