2010: Domme blunder De gletsjers zijn nog niet gesmolten

None

Een jaar na Climategate wankelt het IPCC alsnog, door een fout in het vierde rapport. Eigenlijk is het meer een domme blunder. Iedereen met een beetje verstand van zaken weet dat de gletsjers in de Himalaya onmogelijk in 2035 allemaal gesmolten kunnen zijn, zoals wordt beweerd. Maar in plaats van dat meteen ruiterlijk toe te geven en de fout te corrigeren, reageert het IPCC arrogant, formeel en traag.

Ineens vraagt iedereen zich af of het IPCC zijn taak wel goed uitvoert. Als beleidmakers de adviezen van het panel niet meer kunnen vertrouwen, wordt het fundament onder het klimaatbeleid, waar inmiddels miljarden euro’s mee gemoeid zijn, weggeslagen. De toenmalige Nederlandse minister van Milieu, Jacqueline Cramer, eist heel stoer dat het IPCC voortaan foutloos werk aflevert.

Het IPCC reageert met een zelfonderzoek en vraagt de bovenbazen van het wetenschappelijk bedrijf, de Interacademy Council, om advies. Een internationale commissie onder leiding van de Nederlandse wis- en natuurkundige Robbert Dijkgraaf concludeert dat het IPCC onvoldoende is meegegroeid met de maatschappelijke ontwikkelingen en amateuristisch opereert. Het is onduidelijk wie het woord voert namens de organisatie en wanneer wetenschappers hun eigen mening geven of spreken namens het IPCC.

Het effect van de adviezen van de Interacademy Council moet de komende maanden blijken als de verschillende delen van het vijfde IPCC-rapport worden gepubliceerd.