Werknemers willen meeprofiteren van pril herstel in metaalindustrie

Werknemers in de metaal voeren vandaag actie.

Zij eisen 2,5 procent meer loon.

Vrachtwagenproducent DAF, technologieconcern VDL en scheepswerf IHC Merwede – het zijn slechts enkele bedrijven in de regio Rotterdam en Eindhoven waar werknemers in de metaal vandaag het werk stil hebben gelegd.

Niet toevallig zijn het ook de bedrijven waar de productie weer volop draait. Met dank aan enkele grote orders uit het buitenland. En daar willen de werknemers van meeprofiteren.

De cao-onderhandelingen in de klein- en de grootmetaal zijn in juni vastgelopen. Onder beide cao’s vallen bijna een half miljoen werknemers.

Volgens de vakbond FNV Bondgenoten is de opkomst vandaag in Eindhoven en Rotterdam met 2.200 stakers „boven verwachting”. De bond heeft een estafettestaking aangekondigd die maandag voortgezet wordt in de regio’s Nijmegen en Den Bosch. Bestuurder Jos Brocken zegt dat de bond net zo lang zal doorgaan met de acties totdat de werkgevers met „een fatsoenlijk bod” komen.

Een woordvoerder van de werkgeversorganisatie FME-CWM in de grootmetaal noemt de acties „onverantwoord”. Hij stelt dat het herstel in de industrie nog „zeer broos” is. „Bij eenderde van de bedrijven is nog helemaal geen sprake van herstel.”

Werkgevers spreken tegen dat zij inzetten op een nullijn. Zij willen vanaf 2014 de lonen structureel met 1,5 procent verhogen. Voor dit jaar bieden zij een eenmalige uitkering van 0,5 procent. Volgens de FNV-bond is dit laatste extraatje er alleen in de bedrijven waar het goed gaat.

Brocken stelt dat de FNV-eis van 2,5 procent „heel gematigd” is, ook al gaat het nog niet overal goed. „Mensen kampen al jaren met een koopkrachtdaling.” De bond wijst er bovendien op dat zelfs in de bedrijven waar het slecht gaat nog steeds sprake is van moeilijk vervulbare vacatures.

De FNV bereidt voor dit najaar ook acties voor bij supermarkten.