VVD krijgt geen steun regering voor wijziging van EU-verdrag

Het kabinet is tegen het voorstel van de VVD om via een verdragswijziging meer bevoegdheden uit Brussel terug te halen. Zo’n operatie leidt volgens premier Rutte tot „uitermate complexe besluitvorming die heel veel energie zal wegnemen van belangrijke vraagstukken waar Europa op dit moment aan werkt.”

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) meent dat inperking van de macht van de Europese Unie die de VVD verlangt ook bereikt wordt door een gedragswijziging in plaats van een verdragswijziging. Tijdens een debat in de Tweede Kamer maakte de VVD duidelijk op dit moment genoegen te nemen met de voorzichtige benadering van het kabinet. „We hoeven nu geen conclusies te trekken”, aldus het Kamerlid Verheijen.

Eerder had hij gezegd dat niet valt te „ontkomen” aan een verdragswijziging. Aanpassen van het huishoudelijk reglement of de ‘grondwet’ van de Europese Unie – zoals het Verdrag wel wordt beschouwd – vergt instemming van alle 28 lidstaten en in sommige landen een referendum.

Een andere VVD-wens is inkrimping van de 28 leden tellende Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie. De roep van de VVD om de invloed van Brussel te beperken, zien Kamerleden van andere partijen als voorbode van de campagne voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. In veel Europese lidstaten wordt een voor-of-tegen-Europacampagne verwacht.