Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Arrestaties voor mishandeling Nederlandse homo in Parijs

De schokkende foto die De Bruijn zelf verspreidde getoond op een iPhone.
De schokkende foto die De Bruijn zelf verspreidde getoond op een iPhone. Foto AP/ Remy de la Mauviniere

De politie in Parijs heeft vier verdachten gehouden voor de mishandeling van Wilfred de Bruijn, meldt Le Parisien. De in Parijs woonachtige Nederlander werd begin april mishandeld toen hij met zijn vriend over straat liep.

De vier verdachten zouden tussen de 17 en 19 jaar oud zijn. Eén van hen werd aangehouden in de gevangenis. De andere drie zouden bekenden van de politie zijn vanwege eerdere geweldsdelicten. Het viertal is gisteravond voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De Bruijn reageert verheugd op Twitter. Hij looft, ook namens zijn vriend, de politie voor hun werk en anderen voor hun hulp. Maar: “De strijd tegen homofobie gaat verder.”

Twitter avatar WilfreddeBruij Wilfred de Bruijn Agresseurs présumés trouvés. Nous saluons le travail policier et remercions tous pour votre soutien. La lutte contre l’homophophie continue

Internationale aandacht

De Bruijn en zijn vriend werden door de belagers op straat aangesproken met “kijk homo’s” voorafgaand aan de aanval. Hij liep onder meer een gebroken tand en scheuren in zijn kaakbot en schedel op.

Over de mishandeling ontstond in Frankrijk en ook internationaal veel commotie, nadat de Bruijn een foto van zijn gehavende gezicht op Facebook plaatste. Hij werd het gezicht van de homohaat in Frankrijk, toen het land op het punt stond het huwelijk open te stellen voor homo’s. Tijdens een van de pro-homohuwelijksdemonstraties in Parijs droegen demonstranten borden met de beeltenis van de Bruijn.

De Bruijn eerder dit jaar bij De Wereld Draait Door: