Twee arrestaties in zaak-Wiels houden direct verband met moord

Twee van de drie gearresteerde personen in de zaak-Wiels zijn direct betrokken geweest bij de moord op de Curaçaose politicus. Het OM sprak zojuist op een persconferentie van “belangrijke stappen”, maar er is nog niet sprake van een doorbraak.

De vermoorde Helmin Wiels in de Eerste Kamer voor het Koninkrijksoverleg, in maart dit jaar. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Twee van de drie gearresteerde personen in de zaak-Wiels zijn direct betrokken geweest bij de moord op de Curaçaose politicus. Het OM sprak zojuist op een persconferentie van “belangrijke stappen”, maar er is nog niet sprake van een doorbraak.

Twitter avatar JohnRSamson John Samson BREAKING — Justitie #Curacao bevestigd: drie verdachten aangehouden in moordzaak Helmin #Wiels, waarvan twee ‘direct betrokken’.
Twitter avatar JohnRSamson John Samson Justitie #Curacao spreekt niet van een doorbraak in de zaak #Wiels, maar zegt wel grote stappen te hebben gedaan in het oplossen van de zaak
Twitter avatar JohnRSamson John Samson Justitie #Curacao zegt een goed beeld te hebben wie de ‘intellectuele auteurs’ en belanghebbenden zijn in moordzaak politicus #Wiels.

De andere verdachte zou instructies hebben gegeven voor de liquidatie van Wiels.

Twitter avatar JohnRSamson John Samson Één van de drie verdachten die door Justitie aangehouden is, zou instructies hebben gegeven om Helmin #Wiels te liquideren. #Curacao

“Twee jonge mannen worden gezien als huurmoordenaars”

De advocaat van de familie van Wiels, Gerald Roethof, zegt tegen RTL Nieuws dat twee verdachten mannen van rond de 20 zijn:

“En er is één man van rond de 40 opgepakt. De twee jongere mannen zouden gezien worden als de huurmoordenaars. De oudere verdachte zou de twee hebben aangestuurd.”

De in totaal vijf huiszoekingen leverden vuurwapens, computers en telefoons op. De zoektocht naar de opdrachtgever gaat door, het onderzoek is nog niet voorbij.

Naar aanleiding van de arrestaties zou justitie op Curaçao binnenkort ook een andere zaak kunnen oplossen:

Twitter avatar JohnRSamson John Samson Volgens Justitie #Curacao zal waarschijnlijk binnenkort ook een andere zaak opgelost kunnen worden naar aanleiding van deze arrestaties.

Vorige week meldde het Openbaar Ministerie al dat direct betrokkenen bij de moord op de politicus in beeld waren.

Zelfmoord andere verdachte

De 54-jarige Wiels werd begin mei vermoord. Hij was leider van de grootste partij op het eiland, Pueblo Soberano, en werd al langere tijd bedreigd en werd hierom beveiligd. Zijn lijfwacht was op het moment van de schietpartij echter naar huis gestuurd.

In de zaak zit de 43-jarige Monica B. ook nog vast. Een andere verdachte, Luigi Lorenzo F., bijnaam ‘Pretu’, pleegde begin deze maand zelfmoord.

Hij zou de 30-jarige Raul Martinez hebben vermoord, wiens lichaam eind mei dood werd gevonden aan de noordkust van Curaçao. Martinez zou volgens de politie de chauffeur zijn geweest van de vluchtauto die werd gebruikt na de liquidatie van Wiels op het strand van Marie Pompoen.