Syrische rebellengroepen sluiten onderlinge wapenstilstand bij grens Turkije

Archieffoto van rebellen van het Vrije Syrische Leger vorig jaar bij de grensplaats Azaz dat ze toen veroverden. Nu zou het stadje sinds gisteren weer in handen zijn van de jihadisten. Foto AP / Manu Brabo

Twee Syrische rebellengroepen hebben in de grensplaats Azaz een bestand gesloten, meldt BBC. De hevige gevechten tussen de twee groepen baarden zorgen over het mogelijk ontstaan van een conflict binnen de burgeroorlog.

De twee groepen zouden een akkoord hebben bereikt over de uitwisseling van gevangenen en het retourneren aan elkaar van gestolen eigendommen. De afgelopen tijd bevochten de partijen elkaar flink bij de grens met Turkije. De jihadisten van de ‘Islamitische staat van Irak en de Levant’ (afgekort ISIS), zoals de ene groep zichzelf noemt, veroverden gisteren de stad op het meer gematigde Vrije Syrische Leger (FSA).


Grotere kaart weergeven

Azaz ligt op de belangrijkste aanvoerroute tussen Turkije en de tweede stad van Syrië, Aleppo. Het was een van de eerste grensplaatsen die het Vrije Syrische Leger vorig jaar juli veroverden op de troepen van Assad. Maar de laatste tijd raakte het Vrije Syrische Leger op steeds meer plaatsen in gevecht met de rebellen van ISIS, die gelieerd zijn aan Al-Qaeda.

Bram Vermeulen, NRC-correspondent in Turkije, schreef gisteren in de krant:

ISIS is de Syrische variant van het in Irak ontstane filiaal van Al-Qaeda. De groepering trekt van over de hele wereld jihadisten aan die Syrië als strijdperk voor een heilige oorlog beschouwen. De groepering trok aanvankelijk op met de meer gematigde brigades van het Vrije Syrische Leger om tegen het leger van Assad te vechten.

De strijd lijkt te zijn aangewakkerd door het besluit afgelopen zomer van de VS om de FSA te bewapenen. Nu Azaz weer in handen is van ISIS komt die bevoorrading in gevaar.

De strijd van het Vrije Syrische Leger tegen het regime van Assad wordt door het conflict met ISIS steeds moeilijker schrijft Vermeulen:

Het Vrije Syrische Leger vecht nu tegen drie vijanden: het Syrische leger en zijn Libanese bondgenoot Hezbollah en ISIS. Volgens analisten kunnen de licht bewapende rebellen niet stand houden in zo’n drie frontenoorlog.

    • Anouk Eigenraam