Shaffy’s levenslust

Luisteren // Pop Ramses Shaffy Leef! Ramses Shaffy & Vrienden

„Ik laat mijn liedjes dan maar zwerven, en verder zoek je ‘t maar uit”, zong Ramses Shaffy in zijn lijflied ‘Laat me’, over alles wat hij na zijn dood zou achterlaten. Hij stierf in 2009 – en zijn liedjes zwerven nog volop rond. Zoals op Leef!, waarop Shaffy zelf nauwelijks te horen is, maar andere artiesten des te meer. Bløf opent met een nieuw nummer over een oude man op een oud eiland („hij zong en speelde liedjes, en er was nooit wijn genoeg”). Herman van Veen zingt een eigen lied over Shaffy, stemmig en teder tegelijk. Bijzonder zijn ook de rockversies van The Scene (‘Zing, vecht, huil, bid’) en De Dijk (‘5 uur’) en de ontroerende zingzeg-voordracht van Liesbeth List. Maar bij de zeurderige klank van Tim Knol en Lucky Fonz III is Shaffy’s levenslust ver weg.

    • Henk van Gelder