‘Sanoma bereidt forse ontslagronde voor’

Kantoor van Sanoma in hoofddorp. Foto ANP / Lex van Lieshout

Uitgeverij Sanoma bereidt een flinke ontslagronde voor bij zijn Nederlandse tijdschriftenafdeling. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag op basis van bronnen die op de hoogte zijn van de plannen. Hoeveel banen het Fins-Nederlandse mediaconcern wil schrappen is onduidelijk, maar de uitgever heeft al collectief ontslag aangevraagd.

“De omvang is ongekend”, zegt een van de ingewijden over de bezuinigingsronde. De anonieme bron houdt er rekening mee dat de helft van alle Nederlandse titels van Sanoma verdwijnt. Het mediaconcern, geeft bladen uit als Libelle, Margriet en Donald Duck en is eveneens eigenaar van tv-zender SBS en website Nu.nl.

Een woordvoerder van de uitgever wil geen commentaar geven op “speculaties” over een nieuwe reorganisatie, maar de vakbonden zijn al uitgenodigd voor overleg over een sociaal plan in november, bevestigt journalistenvakbond NVJ tegenover NRC Handelsblad. Volgens de NVJ wordt er dit jaar dieper gesneden dan ooit, zegt Yvonne Dankfort van de NVJ:

“Er is al heel veel gesneden bij andere afdelingen. Hoofdredacties moeten op dit moment plannen indienen hoe zij geld denken te besparen.”

Sanoma werkt aan nieuwe strategie

De woordvoerder van Sanoma bevestigt ook dat het concern werkt aan een nieuwe strategie. De ingreep zou onderdeel zijn van die strategiewijziging waarbij de uitgever meer wil focussen op het verkrijgen van inkomsten uit digitale media. Ook slechtlopende bladen als Nieuwe Revu, Panorama en Playboy zouden worden bekeken.

Volgens Dankfort circuleert bij Sanoma in Hoofddorp een lijst met de grote, rendabele tijdschriften en met bladen waar het minder goed mee staat. Wie tot de laatste groep behoort, moet zich zorgen maken. Een betrokkene zegt tegen NRC:

“Die bladen zijn een uitzichtloze business. Veel bladen teren op de glans van vroeger.”

Een andere ingewijde zegt:

“De Finnen zijn in paniek. En in Nederland is sprake van grote stress.”

Volgens hem staat de topman van Sanoma, de Fin Harri-Pekka Kaukonen onder grote druk. De druk zou ook groot zijn omdat het bedrijf voor de presentatie van de kwartaalcijfers eind deze maand voortgang wil kunnen melden aan beleggers.

Overname SBS leidde tot grote verliezen

Sanoma bezuinigt al jaren op de kosten, om de dalende oplages en de teruglopende advertentie-inkomsten op te kunnen vangen. De overname van SBS6, Net5 en Veronica in 2011 voor een miljard euro leidde ook tot forse verliezen voor het Finse bedrijf en minderheidsaandeelhouder Talpa. Afgelopen maart boekte de uitgever bijna vierhonderd miljoen af op de televisiezender.