Samsom: vandaag geen besluit over JSF-aanschaf

PvdA-leider Diederik Samsom voor aanvang van een extra beraad, voorafgaand aan een ledenraad in Zwolle op zaterdag.
PvdA-leider Diederik Samsom voor aanvang van een extra beraad, voorafgaand aan een ledenraad in Zwolle op zaterdag. Foto ANP / Martijn Beekman

Er komt vandaag waarschijnlijk geen besluit over de Joint Strike Fighter (JSF). Dat zei PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom voorafgaand aan de fractievergadering. “Dat kunnen we pas als we alle informatie compleet is. Dat is nu niet het geval”, aldus Samsom in een reactie aan verschillende media.

‘Besluit JSF staat nog niet vast’

De Algemene Rekenkamer concludeerde gisteren in een rapport dat het onzeker is of er altijd vier Joint Strike Fighters beschikbaar zullen zijn voor missies in het buitenland. In reactie op de conclusies van de Rekenkamer zei Samsom gisteravond in Pauw & Witteman dat het PvdA-besluit over de JSF-toestellen nog niet vaststaat. De beschikbaarheid is voor de PvdA een harde voorwaarde om in te stemmen met de aanschaf.

Om alsnog in te kunnen stemmen met de aanschaf, is volgens de PvdA-leider een berekening nodig die aantoont dat met 37 toestellen alles kan worden gedaan wat Nederland wil doen en dat er vier vliegtuigen permanent elders in de wereld kunnen worden ingezet. Als de JSF opnieuw duurder wordt en er nog minder kunnen worden gekocht, “dan gaat het niet door”, aldus de PvdA-leider. Hij wees erop dat de toestellen pas in 2015 worden besteld.

De uitzending van Pauw & Witteman met PvdA-leider Samsom:
Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.