Rutte: logisch dat de PvdA veel vragen heeft over JSF-besluit

Screenshot NOS

Ik vind het volstrekt logisch dat de PvdA veel vragen heeft over de aanschaf van de JSF, zei Rutte zojuist op zijn wekelijkse persconferentie. Net zoals volgens hem de VVD vragen heeft en het CDA en ga zo maar door.

Rutte vindt het normaal dat het kabinet aan alle kanten zal worden getest door de oppositie om te kijken of het besluit overeind blijft:

“Het gaat om een groot besluit. Ik vind het volstrekt logisch dat de Kamer ons zal uitdagen met vragen over de uitvoerbaarheid en wenselijkheid van de JSF. Het is belangrijk dat we daar met z’n allen goed naar kijken. Wij menen dat we met dit toestel alle dingen dingen die voor Nederland belangrijk zijn, kunnen doen. Wij hebben een goed besluit genomen, dat is mijn overtuiging. Maar we gaan eerst de discussie aan.”

Tussen alle aankondigingen van bezuinigingen maakte Defensie op Prinsjesdag haar grootste militaire aankoop ooit bekend: voor 4,5 miljard euro krijgt de luchtmacht 37 JSF-straaljagers. Die gaan vanaf 2019 de F-16 vervangen. Voor het onderhoud van de toestellen is er een jaarlijks budget van 270 miljoen euro.

De Algemene Rekenkamer concludeerde gisteren in een rapport dat het onzeker is of er altijd vier Joint Strike Fighters beschikbaar zullen zijn voor missies in het buitenland. In reactie op de conclusies van de Rekenkamer zei Samsom gisteravond in Pauw & Witteman dat het PvdA-besluit over de JSF-toestellen nog niet vaststaat. De beschikbaarheid is voor de PvdA een harde voorwaarde om in te stemmen met de aanschaf. Samsom benadrukte vandaag maar weer eens dat de PvdA nog geen voorzichtig ja of nee uitspreekt voor de JSF, omdat er nog te veel onzekerheden zijn.

Minister Hennis-Plasschaert van Defensie: