Rijke vreemdeling krijgt makkelijker tijdelijke verblijfsvergunning

Foto ANP / Lex van Lieshout

Vreemdelingen met een grote portemonnee kunnen vanaf 1 oktober makkelijker een tijdelijke verblijfsvergunning voor ons land krijgen, dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens staatssecretaris van Justitie Fred Teeven kunnen rijke vreemdelingen een impuls geven aan de Nederlandse economie.

De vreemdelingen moeten minstens 1.250.000 euro meebrengen en die investeren in het Nederlands bedrijfsleven. Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, gaat de aanvragen beoordelen op grond van de aard van de investering. Er wordt gekeken of de investering naar een bedrijf gaat dat toegevoegde waarde heeft voor de Nederlandse economie, aldus het departement.

Om misbruik te voorkomen, zal de herkomst van het vermogen worden getoetst. Het kabinet wil niet dat de regeling wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Ook wordt nagegaan of een vreemdeling een gevaar is voor de openbare orde of de nationale veiligheid. Verder heeft de aanvrager een verklaring nodig van een Nederlands accountantsbureau met een vestiging in het land van herkomst van de vreemdeling. In die verklaring moet staan dat het vermogen geen malafide afkomst heeft.

Het gaat in eerste instantie om een verblijfsvergunning voor een jaar, die bij verlenging steeds opnieuw kan worden getoetst op de voorwaarden van de regeling. In andere landen als Canada, de VS, Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland is het al mogelijk om een verblijfsvergunning te ‘kopen’. In Hongarije krijgt een vreemdeling zelfs een permanente verblijfsvergunning als hij 250.000 euro investeert in overheidsobligaties.

    • Anouk Eigenraam