Amsterdam zoekt geld nieuw project Wallen bij particulieren

De gemeente Amsterdam wil binnen een halfjaar 70 miljoen euro ophalen bij private partijen voor een nieuwe onderneming die het verbeterproces van de Wallen op gang gaat houden. De constructie met de naam 1012 Inc., die over zes maanden in werking zal treden, moet een nieuwe impuls geven aan het lopende gemeentelijke Project 1012, dat tot doel heeft criminaliteit uit het centrum te bannen. Daartoe worden onder andere prostitutie en het aantal coffeeshops teruggedrongen.

Onderdeel van het beleid is ook het uitkopen van ‘foute’ ondernemers en vastgoedeigenaren. Nu wil de gemeente daar met 1012 Inc. ook particulieren bij gaan betrekken. De gemeente gaat bij banken, grote institutionele beleggers en vastgoedfondsen op zoek naar het startkapitaal van 70 miljoen. Het gaat om een „unieke privaatpublieke samenwerking” tussen NV Stadsgoed, dat wordt opgeheven, de gemeente en private partijen. Stadsgoed en de gemeente brengen vastgoed in, terwijl de private partijen gaan investeren in vastgoed op de Wallen. Zo heeft de gemeente „extra slagkracht” zodat het gebied niet weer in handen komt van dubieuze partijen.