‘Verblijfsvergunning voor rijken is zuur en vorm van klasseburgerschap’

Foto ANP / Jerry Lampen

“Zuur”, “cru” en “klasseburgerschap”. Zo classificeert de oppositie de plannen van staatssecretaris Teeven om vreemdelingen met een grote portemonnee vanaf 1 oktober makkelijker een tijdelijke verblijfsvergunning te geven.

Volgens Teeven kunnen rijke vreemdelingen een impuls geven aan de Nederlandse economie. De vreemdelingen moeten minstens 1.250.000 euro meebrengen en die investeren in het Nederlands bedrijfsleven. Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, gaat de aanvragen beoordelen op grond van de aard van de investering.

Sharon Gesthuizen, Tweede Kamerlid voor de SP, noemt het plan vandaag in NRC Handelsblad “cru” en een vorm van “klasseburgerschap”.

“Iemand die arm is en uit Somalië weg vlucht, loopt het risico dat hij alsnog terug moet. Terwijl als uit datzelfde land iemand met een zak geld hierheen wil komen, diegene wel van harte welkom is. Dat gaat te ver.”

Nederland hanteert momenteel ook een inkomenseis aan vreemdelingen, zij het van geheel andere proporties. Zo moet iemand die zijn partner naar Nederland wil halen, een inkomen hebben van ten minste 100 procent van het bruto minimumloon, 1.596 euro per maand.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum:

Twitter avatar vanHijum Eddy van Hijum Je kunt voor €300.000 Cyprioot worden, voor €160.000 Spanjaard en straks voor €1,25 mln Nederlander? Hoe tijdelijk is vergunning van Teeven?

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman:

Twitter avatar lindavoortman Linda Voortman Weigeren meer Syrische vluchtelingen asiel te bieden, kinderen niet herenigingen met ouders, maar wie geld meebrengt mag wel komen #teeven

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind:

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Grenzen zo goed als dicht voor Syrische vluchtelingen in nood, maar gaan open voor vreemdelingen die 1,2 mln meebrengen. Zuur!

Het gaat in eerste instantie om een verblijfsvergunning voor een jaar, die bij verlenging steeds opnieuw kan worden getoetst op de voorwaarden van de regeling. In andere landen als Canada, de VS, Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland is het al mogelijk om een verblijfsvergunning te ‘kopen’. In Hongarije krijgt een vreemdeling zelfs een permanente verblijfsvergunning als hij 250.000 euro investeert in overheidsobligaties.

Lees hier de brief van Teeven.

Update 15.50 uur: Rutte noemt doel maatregel logisch

Rutte vindt niet dat dit besluit kan worden vergeleken met de positie van Syrische vluchtelingen, die geen geld hebben om op deze manier een verblijfsvergunning te krijgen en maar mondjesmaat worden toegelaten. Dat is het vergelijken van appels met peren, zei de premier.

“Die hebben niets met elkaar te maken. Hier praat je over de situatie waarbij mensen met een groot vermogen bereid zijn om in de Nederlandse economie te investeren. Dat is van groot belang. Het geeft een impuls aan de economie.”

Hij noemde het doel van de maatregel ‘volstrekt logisch’. Daarnaast heeft Nederland ook oog voor vluchtelingen.

“Mensen die hulpbehoevend zijn laten we ook toe. We hebben een heel humaan en restrictief asielbeleid.”