NPO wil integratie landelijke en regionale publieke omroep

Het gebouw van de NPO op het Media Park in Hilversum.
Het gebouw van de NPO op het Media Park in Hilversum. Foto ANP/ Nils van Houts

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is voorstander van integratie van de landelijke en regionale publieke omroep tot één publieke mediadienst. Dat schrijft NPO-voorzitter Henk Hagoort in een brief (pdf) aan staatssecretaris Dekker van van Cultuur, die in handen is van RTL Nieuws.

Volgens Hagoort is een samenvoeging nodig om ook in de toekomst als organisatie “slagvaardig” te kunnen opereren “in een medialandschap dat in de toekomst steeds meer gedomineerd zal worden door internationaal kapitaalkrachtige partijen”. Hagoort zegt dat de NPO met een integratie kijkt naar andere westerse publieke omroepen. Er ontstaat “één voor de samenleving herkenbare partij”.

Dekker had de NPO gevraagd vier vormen van samenwerking te onderzoeken. De NPO is “groot voorstander” van het model dat het verst gaat. De regionale omroepen worden volledig opgenomen in de landelijke publieke omroep en houden als organisatie op te bestaan, schrijft persbureau Novum.

NOS landelijk coördinerende nieuwsrol

Integratie kan volgens Hagoort ook een belangrijke bijdrage leveren aan de “versterking van de journalistieke taak”. Regionale nieuws- en sportredacties blijven bestaan, maar die zouden landelijk worden gecoördineerd door de NOS. Overlap wat betreft kanalen moet worden voorkomen, dus Hagoort stelt dat zowel de huidige omvang van de taken van de regio’s als het aantal kanalen bespreekbaar zou moeten zijn.

Regionale omroep moet eerst zelf bezuinigen

Hagoort stelt wel een voorwaarde aan integratie, namelijk dat de regionale omroep de zogenoemde opgelegde ‘efficiencykorting’ zelf met bezuinigingen realiseert:

“De NPO is al twee keer zwaar aangeslagen door de bezuinigingen en moet rekening houden met verdere terugloop van middelen als gevolg van dalingen in de Ster-inkomsten.”

Zonder deze randvoorwaarden, schrijft Hagoort, gelooft de NPO niet in een “vruchtbare integratie of uitbreiding van het huidige niveau van samenwerking”.

Onder de dertien regionale publieke omroepen die er nu zijn, vallen onder meer Omroep Gelderland, RTV Oost, RTV Utrecht en L1.

Keuze valt niet goed bij regionale omroepen

De keuze van de NPO valt slecht bij de dertien regionale omroepen, meldt Novum. Ze willen best samenwerken, maar willen niet worden ‘opgeslokt’ door de landelijke omroep. Directeur Henk Lemckert van Omroep Brabant:

“Natuurlijk willen we intensief samenwerken met de Brabantse kranten, collega-omroepen en ook met de NOS. Zolang dat maar gebeurt met respect voor ieders identiteit en autonomie.”

Directeur van RTV Drenthe Dink Binnendijk spreekt van een ‘slecht plan’. Volgens hem kan een landelijke omroep nooit het nieuws uit de regio halen zoals een regionale omroep dat kan. Een samenwerking met de NPO om kosten te besparen vindt hij wel een goed idee.

Eric Wehrmeijer, directeur van RTV Rijnmond, noemt de plannen niet realistisch:

“Dit plan staat zo ver af van de realiteit dat wij ervan uitgaan dat dit niet zal gebeuren.”

Omroep West-directeur Gerard Milo is bang voor een “verschraling van de regionale journalistiek”.

    • Frank Huiskamp