‘Nieuwe Revu, Viva en Flair verdwijnen’

Het hoofdkantoor van Sanoma in Hoofddorp. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Nieuwe Revu, Flair en Viva behoren tot de titels van Sanoma die in ieder geval gaan verdwijnen. Dat melden verschillende ingewijden, volgens de NOS.

Dick Molman, topman van Sanoma in Nederland, heeft al aangekondigd dat alle consumentenmedia van de uitgeverij bekeken zullen worden. Op 31 oktober, bij de presentatie van de kwartaalcijfers, wordt daarover uitsluitsel gegeven. De vakbonden zijn begin november uitgenodigd voor een gesprek.

Een woordvoerder van Sanoma noemt het aperte onzin, schrijft de NOS:

“Wat ons betreft is het speculatie. Maar het is geen geheim dat het moeilijk is in de consumentenmedia.”

Gijsje van Bentum, hoofdredacteur van de Viva laat aan nrc.nl weten dat ze er “helaas niets over kan zeggen”.

Nieuwe Revu-hoofdredacteur Erik Noomen noemt het “dom als ze (Sanoma) ons nú op het blok leggen”, met het oog op de restyling van het blad in november:

Twitter avatar eriknoomen Erik Noomen Restyling Nieuwe Revu komt eraan (6 november), plus loeistrakke digitale strategie. Zou wel heel dom zijn om ons nú op het blok te leggen…

‘Sanoma bereidt grote ontslagronde voor’

Sanoma zou een forse ontslagronde voorbereiden bij haar Nederlandse tijdschriftenafdeling, zo schreef het Financieele Dagblad vanochtend op basis van bronnen. Onduidelijk is om hoeveel banen het zou gaan, maar Sanoma zou al collectief ontslag hebben aangevraagd voor de bezuinigingsronde van “ongekende omvang”.

Sanoma is in Nederland uitgever van bladen als Libelle, Margriet en Donald Duck en is eigenaar van NU.nl en tv-zender SBS. De NVJ bevestigde vanochtend aan NRC Handelsblad dat de vakbonden al zijn uitgenodigd voor een overleg in november over een sociaal plan. Volgens de journalistenvakbond wordt er dit jaar dieper gesneden dan ooit. Sanoma zou bovendien de strategie willen wijzigen en meer aandacht willen schenken aan inkomsten uit digitale media.

Sanoma ontkent ontslagen, sprake van ‘eerdere reorganisatie’

De uitgeverij zelf ontkent het bericht van de NVJ en zegt tegenover NU.nl dat de ontslagronde waarvan hier sprake is een eerdere reorganisatie is. Bij die ingreep, die vorig jaar plaatsvond, raakten 160 mensen hun baan kwijt. Het UWV, waar volgens de NVJ al collectief ontslag zou zijn aangevraagd, kan niet ingaan op de kwestie.

Het concern bezuinigt al jaren op de kosten om de dalende oplages en de teruglopende advertentie-inkomsten op te kunnen vangen. De overname van SBS6, Net5 en Veronica in 2011 voor een miljard euro leidde ook tot forse verliezen voor het Finse bedrijf en minderheidsaandeelhouder Talpa. Afgelopen maart boekte de uitgever bijna vierhonderd miljoen af op de televisiezender.