Nieuw-West wil inbraakaanpak met corporaties

Nieuw-West komt met een nieuw ‘masterplan woninginbraken’: door ‘realtime’ politiecijfers te delen met corporaties, hoopt het stadsdeel inbraak gerichter aan te pakken.

Nieuw-West wil het grote aantal inbraken in het stadsdeel gerichter gaan aanpakken door ‘realtime’ politie-informatie „op woonblokniveau” te gaan delen met woningcorporaties. Dat is het belangrijkste onderdeel van het voorgestelde ‘masterplan woningbraken’ van stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud.

Het stadsdeel krijgt sinds kort deze steeds geüpdatete informatie van de politie en ziet dus meteen waar er is ingebroken. Omdat dit tot op woonblokniveau zichtbaar is, kunnen de bewuste corporaties worden ingelicht en zo gerichter aan preventie doen. Het plan wordt spoedig aan ze voorgelegd.

Volgens een woordvoerder wil het stadsdeel mogelijk nog een stap verder gaan, door de politie informatie te laten delen over de methoden die bij de inbraken worden gebruikt. „Als we bijvoorbeeld zien dat er veel via een bovenraampje een huis wordt binnengedrongen, dan kunnen corporaties inbraken nóg gerichter voorkomen”, zegt Manon Koffijberg, woordvoerder van het stadsdeel.

Door middel van de cijfers van de politie kan het stadsdeel ook zien welke buurten vooral getroffen worden. Zo is volgens Koffijberg al bekend dat er het meest ingebroken wordt in Slotermeer-Noord, Slotermeer-Noord-West en Overtoomse Veld.

In Nieuw-West wordt er het vaakst ingebroken van alle stadsdelen. In de eerste zes maanden van dit jaar gebeurde dit 714 keer, tegenover 678 in dezelfde periode vorig jaar. Over heel 2012 werd er 1.498 keer ingebroken. Een jaar eerder was dit nog 1.156 keer, een stijging van 34,2 procent.

Woninginbraken zijn in de hele stad een steeds groter wordend probleem: het aantal inbraken is in de eerste helft van het jaar met 18 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, zo bleek vorige week.

Over heel 2012 werd er in Amsterdam 5.888 keer ingebroken. Dat was een stijging van 8 procent ten opzichte van 2011.

    • Frank Huiskamp