next shopt

Het wemelt in de winkels van de ‘verantwoorde’ producten en ‘gezonde keuzes’. Wat is het beste?

Je vindt ze in alle maten en kleuren, er zijn er zelfs die een fris lavendel- of limoengeurtje verspreiden. De schappen bulken tegenwoordig van de verschillende soorten huisvuilzakken.

In grote lijnen kunnen we ze onderverdelen in drie productgroepen: plastic zakken gemaakt van nieuw materiaal; plastic zakken gemaakt van gerecycled materiaal; en biologisch afbreekbare zakken, gemaakt van zetmeel.

Plastic zakken van nieuw materiaal worden gemaakt van aardolie. Uit aardolie wordt Nafta gewonnen. Dat is een mengsel van koolwaterstoffen. Door Nafta heel sterk te verhitten komt ethyleen vrij. Dit ethyleen wordt in een fabriek via een ingewikkeld proces omgezet in polyetheen, wat in de volksmond beter bekend staat als plastic. Zakken van nieuw materiaal worden gebruikt voor bijvoorbeeld voedsel. Daarbij zijn zakken van nieuw materiaal sterker waardoor met een dunnere zak een hogere kwaliteit behaald kan worden. De zakken kunnen ook beter bedrukt worden in vergelijking met gerecyclede zakken.

Bij het recyclen van plastic – er zijn zeven soorten – worden er verschillende kleuren ingezameld en gemengd. Zo ontstaat er uiteindelijk een grijze massa. Dat is de reden waarom de KOMO-huisvuilzak een grijze kleur heeft. Zakken gemaakt van gerecycled materiaal zijn door vervuiling wat zwakker en zijn daarom vaak ook dikker dan een zak van nieuw materiaal. Er is dus meer ‘materiaal’ nodig om dezelfde kwaliteit (o.a. treksterkte, puntbelasting en scheurweerstand) te kunnen garanderen. Volgens Milieu Centraal zijn gerecyclede vuilniszakken het minst belastend voor het milieu.

Plastic zakken bestaan dus in hoofdzaak uit polyetheen, dat is de meest gebruikte kunststof die voor diverse toepassingen gebruikt wordt: speelgoed, zakjes, verpakkingsfolie, flessen, mantels van elektrische kabels en dus ook vuilniszakken. Waarom? Polyetheen is een licht en sterk materiaal. Bovendien is het lagedichtheidspolyetheen (herkenbaar aan het symbool van een driehoek gevormd door drie pijlen met daarin het cijfer 4) uitermate geschikt om te recyclen. Ondanks de positieve eigenschappen van polyetheen vraagt de productie hiervan (250 miljoen ton per jaar) ongeveer 10 procent van het wereldwijde verbruik van fossiele brandstoffen. En wie aardolie ontgint, veroorzaakt milieuverontreiniging. Fabrikanten van plastic zakken hebben daarom de mogelijkheid om de uitstoot te compenseren door te investeren in windmolenparken, zonne-energiecentrales en herbebossingprojecten. Die krijgen dan het label ‘klimaatneutrale zakken’ opgeplakt.

Tot slot hebben we de biologisch afbreekbare afvalzakken. Deze zijn bestemd voor de groencontainer. Composteerbare zakken worden gemaakt uit natuurlijke producten. Zetmeel is de grondstof voor biologisch afbreekbare zakken. Het wordt gewonnen uit aardappels, suikerriet of maïs. De bioplastics uit maïs zijn de meest gangbare grondstoffen. Bioplastic lijkt een aantal belangrijke voordelen te hebben ten opzichte van synthetisch plastic. Voor de productie van bioplastic is minder brandstof nodig, de CO2-uitstoot is kleiner en er is ook minder afval want een vuilniszak uit bioplastic kan op de composthoop. Het groene verhaal verdient echter wat nuance. „Een huisvuilzak gemaakt van hernieuwbare materialen is niet per se milieuvriendelijker dan een huisvuilzak gemaakt van aardolie”, zegt Sytske de Waart van Milieu Centraal. Voor een vuilniszak van composteerbaar kunststof moet volgens Milieu Centraal meer materiaal worden gebruikt om een zak te verkrijgen van vergelijkbare sterkte als een normale vuilniszak. Een huisvuilzak die zwaar en ‘duurzaam’ is, kan zo schadelijker zijn dan een lichtere normale huisvuilzak. Bovendien stelt Milieu Centraal de vraag of het wel nodig is om zakken te maken van voedsel. Om bioplastic te produceren is immers een grootschalig gebruik van gewassen en landbouwgrond nodig. „Als het lukt om bioplastic van plantaardig restmateriaal te maken, verbetert het milieuprofiel aanzienlijk”, zegt Milieu Centraal. Deze vuilniszakken zijn moeilijker bedrukbaar.

Next shopt selecteerde drie vuilniszakken voor in de afvalbak in de keuken en beoordeelt ze op duurzaamheid én stevigheid. Want niets zo vervelend als een volle vuilniszak die openscheurt nadat je hem uit de vuilnisbak hebt getild.

KOMO Huisvuilzakken

€ 1.29 voor 20 stuks, 60x80cm

Duurzaamheid Stevigheid

De meest gebruikte afvalzak in Nederland, herkenbaar aan de gele verpakking. De KOMO huisvuilzak is gemaakt van hergebruikt plastic. Deze zak, voorzien van stuitstrips, is inzetbaar voor zowel professioneel als thuisgebruik. KOMO is tevens een keurmerk, door de Europese Unie gedeponeerd. Het KOMO certificaat wordt daarmee erkend als wettig bewijs, dat de producent voldoet aan alle relevante regelgeving.

AH Basic Huisvuilzakken

€ 0.99 voor 20 stuks, 60x80cm

Duurzaamheid Stevigheid

Het plastic is vervaardigd van polyethyleen en bestaat uit ten minste 60 procent hergebruikt plastic, zo staat op de verpakking. De vuilniszakken, voorzien van sluitclips, zijn sterker in vergelijking met de voormalige Euro Shopper variant.

Curver Ecolife

€ 4,49 voor 10 stuks, 60x85cm

Duurzaamheid Stevigheid

Curver Ecolife vuilniszakken worden milieubewust geproduceerd en zijn voorzien van een handig sluitkoord. Navraag leert dat de vuilniszakken gemaakt zijn met zowel plantaardige materialen als gerecycleerd materiaal. Deze zakken zouden 50 procent minder CO2-uitstoot hebben veroorzaakt in vergelijking met zakken gemaakt uit 100 procent ruwe olie.

    • Jochen Veys