Minder consumptie in juli - prijzen koopwoningen lager

Consumenten gaven vorig maand minder uit aan voedingsmiddelen blijkt uit cijfers van het CBS. Foto ANP / Lex van Lieshout

Huishoudens hebben in juli 2,2 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde periode vorig jaar. De consumptieve bestedingen door huishoudens zijn al twee jaar onafgebroken lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De huishoudens besteedden 7,5 procent minder aan duurzame goederen. Ook werden er minder auto’s gekocht dan een jaar eerder. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen waren in juli 0,7 procent lager dan een jaar eerder. Aan diensten hebben huishoudens 0,4 procent minder besteed. De krimp was iets kleiner dan in juni. Veel consumenten anticipeerden vorig jaar op belastingmaatregelen per 1 juli 2012, waardoor auto’s duurder werden. Daardoor waren de autoverkopen in juni vorig jaar relatief hoog en in juli vorig jaar laag.

Prijzen koopwoningen lager

De prijzen van koopwoningen zijn weer iets gedaald. Bestaande koopwoningen waren in augustus 4,4 procent goedkoper dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is wel kleiner dan in de voorgaande maand, toen bestaande koopwoningen 5,0 procent goedkoper waren.

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in augustus op hetzelfde niveau als begin 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling maar liefst 20 procent. In de eerste acht maanden van dit jaar wisselden 64.837 woningen van eigenaar. Dat is 12,9 procent minder dan in dezelfde periode van 2012.

    • Anouk Eigenraam