Maar met antisemieten is toch niet te werken?

Holocaustontkenners die Joden de schuld geven van crisis. PVV maakt foute vrienden, meent Hans Knoop.

None

Tot mijn verbijstering pikten de media het niet op. Op 20 augustus twitterde PVV-leider Wilders dat hij in Wenen een ontmoeting had gehad met de leider van de neofascistische Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) Heinz-Christian Strache.

In zijn drieregelige tweet noemde Wilders deze neonazi een „erg indrukwekkende man”. Vijftien jaar geleden zou een ontmoeting van een vooraanstaand Nederlands politicus met de voorganger van Strache, Jörg Haider, ongetwijfeld nog voorpaginanieuws zijn geweest.

Schokkender dan de ontmoeting zelf is de statement die Wilders in Wenen aflegde. Volgens een officiële persverklaring van de FPÖ op de site van Austria Presse Agentur verklaarde Wilders na zijn ontmoeting met Strache dat „zijn partij met de FPÖ meer gemeen heeft dan met de rest van het Nederlandse parlement” en dat hij „met bewondering naar Oostenrijk en de FPÖ” kijkt. Wilders en Strache besloten in Wenen tot een anti-EU-alliantie waarvoor de PVV-voorman al eerder het Front National van Marine Le Pen en het Vlaams Belang van Filip Dewinter warm kreeg. Een alliantie dus van holocaustontkenners en antisemieten. Ook al gaat deze kwalificatie noch voor Dewinter noch voor Wilders zelf op. De PVV-leider heeft zich in het verleden juist altijd geprofileerd als een hoeder van het joods-christelijke erfgoed en toonde zich immer een fervent supporter van Israël. Kennelijk zit zijn haat tegen de EU en moslims dieper dan zijn verbondenheid met het Joodse volk. Zo blijkt de leider van de thans virtueel grootste partij van ons land er geen been in te zien onder een laken te kruipen met het Front National dat de holocaust ontkent en de FPÖ waarvan de oprichter een neonazi was en de huidige leider lid was van een paramilitaire, neonazistische jeugdbeweging.

Precies een jaar voordat Wilders in Wenen bij Strache op audiëntie ging, kwam die laatste in opspraak door het afdrukken van een Streicher-achtige cartoon op zijn internetpagina waarin joodse bankiers de schuld kregen van de internationale crisis. Een bankier werd afgebeeld met haviksneus en davidsterren als manchetknopen. De cartoon veroorzaakte grote commotie en werd door de voorzitter van de Joodse gemeenschap in Wenen, Oskar Deutsch, op een lijn gesteld met de antisemitische spotprenten ten tijde van het Derde Rijk.

Met de FPÖ wil geen fatsoenlijke politicus in Europa contact onderhouden, laat staan er een alliantie mee aangaan. In 1993 werd de partij met name door oppositie van de VVD uit de Liberale Internationale gestoten vanwege het anti-democratische, neonazistische gedachtegoed. Ruim een decennium later haalt de ontmoeting van Wilders met Strache niet eens het nieuws en is het de samenleving en ons parlement ontgaan dat de PVV-leider meer zegt op te hebben met een Oostenrijkse neonazipartij dan met de Tweede Kamer.

Neonazistische bewegingen en partijen zijn in ons land bij wet verboden. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) zou dan ook de relaties tussen PVV en FPÖ op strafbaarheid en gevaar voor de democratische rechtsstaat moeten laten onderzoeken.

    • Hans Knoop