KWF-fonds past boodschap aan over bestedingen aan onderzoek

KWF Kankerbestrijding gaat zijn boodschap dat 80 procent van zijn geld naar wetenschappelijk onderzoek gaat, op de website en in voorlichtingsmateriaal, aanpassen. Dat heeft het fonds besloten na berichten in NRC Handelsblad.

KWF Kankerbestrijding besteedt de laatste vier jaar steeds minder geld aan wetenschappelijk onderzoek. Dat aandeel daalde van 84 procent van zijn inkomsten in 2009 naar 48 procent vorig jaar. Het fonds claimt echter op tal van plaatsen dat nog steeds 80 procent van zijn geld naar onderzoek gaat. KWF noemde die uitingen gisteren „onhandige communicatie”. KWF haalde vorig jaar 146 miljoen euro op, in 2009 was dat 96 miljoen euro.

Het bestuur van KWF nam gistermiddag contact op met het CBF, dat keurmerken aan goede doelen verstrekt. „Zij belden ons met de boodschap dat zij uitingen hadden gedaan die misverstanden konden veroorzaken”, zegt directeur Adri Kemps van CBF. „Ik begrijp dat wel: de claims dat 80 procent van het budget naar onderzoek gaat, moeten zorgvuldiger.” CBF zegt ook: „Wij nemen hun mededeling voor kennisgeving aan en betrekken het bij onze jaarlijkse beoordeling.”

Bestuursvoorzitter Michel Rudolphie van KWF Kankerbestrijding zei gisteravond in een videoboodschap dat er „een aantal plekken is” op de website waar de uitleg over de bestedingen „minder duidelijk” is en kondigde aan die aan te passen.