Klassieke kokkels op z’n Castilliaans

Een kokkel wordt in eigen land niet geëerd. Vrijwel de hele vangst van eigen zeebodem verdwijnt naar het buitenland. Vooral in Spanje en Portugal zijn ze er dol op. Hier zijn kokkels met moeite verkrijgbaar. En typisch Nederlandse kokkelgerechten zijn er niet. Het Spaanse culinaire repertoire kent verschillende bereidingen met kokkels, zoals arroz Castizo ofwel Castilliaanse rijst. Die zal niet voor niets klassiek zijn.

Laat de saffraan weken in twee eetlepels kokend water. Verwijder de zaadlijsten en steeltjes van de bij voorkeur ontvelde tomaten en paprika. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Kook de kokkels in 2 dl water met het deksel op de pan tot ze open zijn, dat vergt een minuut of drie. Schud ze tijdens het koken een paar keer op. Zeef het kookvocht door een koffiefilter of een theedoek. Verwijder de ongeopende schelpen en de lege schelpen, maar probeer wel een aantal kokkels in hun schelphelft te houden. Dat komt de schotel visueel ten goede. Houd de kokkels warm.

Verhit de olijfolie in een stoofpan en bak op een laag vuur de uisnippers tot ze zacht zijn. Laat de gesnipperde knoflook en de ringetjes Spaanse peper een minuut of twee mee fruiten. Voeg de blokjes tomaat en paprika toe. Laat ze vijf minuten op een laag vuur garen. Roer de rijst erdoor, voeg de paprikapoeder toe, peper en zout naar smaak. Giet 3 dl van het kokkelkookvocht erbij, zo nodig aangevuld met water. Zet het deksel op de pan en laat de rijst gaar koken. Voeg wat water toe als de rijst dreigt droog te koken. Doe er tegen het eind van de kooktijd de saffraan met het weekvocht bij. Laat de kokkels even meewarmen. Strooi er nog wat fijngeknipte peterselie over. Zorg dat het geel-oranje corail pront uit de schelpjes steekt zodat de schotel bezaaid lijkt met kleine opgestoken duimpjes. Kort, maar prachtig.

    • Joep Habets