Kijken: Zes Dates waar we heel even bij mogen zijn

Zes Dates, een titel die de lading dekt. Regisseur Ivo van Aart en schrijver Daan Windhorst hadden een idee, en ongeveer een maand later was er een webserie. “Een documentaire met twee acteurs” zou je het bijna kunnen noemen volgens Van Aart. De VPRO kreeg, terwijl de serie werd gemaakt, lucht van de productie en

Zes Dates, een titel die de lading dekt. Regisseur Ivo van Aart en schrijver Daan Windhorst hadden een idee, en ongeveer een maand later was er een webserie. “Een documentaire met twee acteurs” zou je het bijna kunnen noemen volgens Van Aart.

De VPRO kreeg, terwijl de serie werd gemaakt, lucht van de productie en nam deze op in het digitale kanaal VPRO TV. Iedere zondag is hier een nieuwe date te vinden, en zien we hoe hoofdpersonen Sara en Joris, gespeeld door Stefanie van Leersum en Matthijs IJgosse, elkaar steeds beter leren kennen. Deze week verschijnt de derde.

De twee afleveringen die al online te vinden zijn, tonen ieder een date vol herkenbare, onhandige, ongemakkelijke situaties die ontstaan tussen de twee, ieder worstelend met eigen onzekerheden en verwachtingen.

‘Ik weet eigenlijk niet eens wat het precies is, een date’

De personages beginnen tegelijk een gesprek, weten niet meer waar het gesprek over ging, praten over schoenmaten, reisbureaus, en over de vraag wat het nou eigenlijk is, een date. Gaandeweg worden de twee eerlijker en opener naar elkaar over hun verwachtingen en over zichzelf, steeds een beetje meer.

De eerste date:

Van Aart legt tegenover nrc.nl uit wat volgens hem de kern is van Zes Dates:

“De essentie van Zes Dates is dat de kijker zes keer plotseling midden in een date terechtkomt, en deze net zo plotseling weer verlaat. Elke aflevering duurt een paar minuten, waarin je een intiem moment tussen Joris en Sara meebeleeft. Om dat voor elkaar te krijgen waren alleen Daan Windhorst, ik, een producent, een cameraman en een geluidsman aanwezig bij de opnames. Zo bleef de sfeer zo intiem mogelijk. Je zou het een documentaire met twee acteurs kunnen noemen.”

Van Aart legt vervolgens uit waarom ze de serie besloten te maken, ondanks de weinige middelen die er waren:

“Tussen het uitvoeren van opdrachten door is het voor Daan (Windhorst) en mij soms belangrijk om iets in alle vrijheid te maken waar we helemaal achter te staan. Niemand verdient er een cent aan en dit is gemaakt dankzij veel vrijwillige inzet. Het is een autonome en persoonlijke productie die heel snel is gemaakt: tussen het moment dat er een idee was en het afronden van de serie zat ongeveer een maand.”

Date twee:

    • Annemarie Coevert