Kerstkaart sturen wordt bijna even duur als gewone post

PostNL verwacht meer winst, mede door prijsverhoging van de decemberpostzegel.

Ook de zegels voor gewone post worden duurder.

PostNL heeft de decemberpostzegel ontdekt als nieuwe winstmaker. Het bedrijf verhoogt het tarief voor de zegels dit jaar met 15 cent, naar 55 cent. Gisteren kondigde PostNL aan dat de extra 5 tot 10 miljoen euro die dat oplevert, zal bijdragen aan een hoger dan verwacht bedrijfsresultaat voor dit jaar.

Ook gewone postzegels worden duurder. Per 1 januari kost een gewone brief 64 eurocent, een verhoging met 4 cent. De vorige verhoging was nog maar in augustus: toen steeg het tarief met 6 cent. De verhogingen zijn volgens PostNL nodig om het dalende aantal brieven te compenseren. Minister Kamp van Economische Zaken heeft in juni toestemming gegeven voor de verhogingen.

Door de prijsstijging is de decemberzegel nauwelijks nog goedkoper dan de gewone postzegel: 55 cent tegenover 60 cent, een prijsverschil van 8 procent. Vorig jaar was de decemberzegel nog 20 procent goedkoper: 40 cent tegenover 50 cent voor een gewone brief.

„De kerstkaart blijft populair”, zegt een woordvoerder van PostNL. Van alle brieven die verstuurd worden komt 92 procent van bedrijven. De helft van de 8 procent die consumenten versturen bestaat uit kerstpost. Nederland is een van de weinige Europese landen die voor kerstpost een verlaagd tarief hanteren, aldus de woordvoerder.

Momenteel lijdt PostNL 9 procent verlies op de zogeheten universele postdienst, het principe dat overal in Nederland elke dag de post bezorgd wordt. Vijf jaar geleden was er nog een rendement van 15 procent. Het bedrijf verwacht dat er dit jaar 8 tot 10 procent minder brieven worden verstuurd dan vorig jaar.

Behalve de tariefverhoging stelt minister Kamp ook voor dat het aantal brievenbussen ruim gehalveerd wordt, van 19.000 naar 8.700. Ook wordt wat hem betreft het aantal postagentschappen verkleind van 2.500 naar duizend. De Tweede Kamer moet hier nog over oordelen.