Kerry en Timmermans ‘op dezelfde lijn’ over mogelijk ingrijpen Syrië

Foto AP/Charles Dharapak Timmermans en Kerry schudden de hand na hun ontmoeting in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak vandaag met zijn Nederlandse ambtgenoot Frans Timmermans (PvdA) en liet hierop weten dat de twee heren ‘op dezelfde lijn liggen’, zo schrijft persbureau AFP vanmiddag.

Beide ministers vinden dat er een sterke resolutie moet komen die de Syrische president Bashsar-Al Assad aan zijn belofte houdt om alle chemische wapens in het land te vernietigen. Timmermans heeft Kerry gezegd dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maatregelen moet nemen als Assad zijn afspraken niet nakomt.

Timmermans uitte zorgen over PRISM en het Midden-Oosten

De Nederlandse minister heeft Kerry ook laten weten dat Nederland bezorgd is over het PRISM-programma van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Over dit afluisterprogramma kwam de omstreden werkwijze naar buiten nadat oud-medewerker Edward Snowden er via The Guardian over lekte.

Daarnaast is gesproken over het vredesproces in het Midden-Oosten, en over een mogelijke ontwapening. Nederland vindt dat tactische kernwapens wereldwijd verwijderd moeten worden, zo heeft Timmermans aan Kerry laten weten.

    • Annemarie Coevert