Opinie

Joël Broekaert Cake

None

Jarenlang ging ik door het leven in de veronderstelling dat een theelepel gewoon dat was. Een schepje. Zoals een mespuntje nog minder is. Als er ‘1 tl komijn’ in een recept stond, dan greep ik gewoon in het kleinste vakje van de bestekla willekeurig welk lepeltje, ze waren toch ongeveer even groot.

Dat is dus niet zo. Een theelepel (tl), in het Engels teaspoon (tsp), is een vaste maat: 4,9 ml. Een eetlepel (el), Engels tablespoon (tbsp), 14,8 ml. Daar heb je hele handige maatlepeltjes voor, aan zo’n ring. Of schuifmaatjes.

Daar hoor je verder nooit iemand over. Het kostte mij ook jaren om toe te geven dat ik dat ooit niet wist. Maar ik ben er overheen. Voor iedereen die het nog niet wist: een theelepel is dus geen theelepel.

Je hoeft je daarvoor ook niet te schamen. Wij doen ook weinig met volumematen. Alleen water en melk meten we af in millimeters. Maar ook die (en zelfs eieren) zie je in professionele recepten steeds vaker in grammen. Dat is simpelweg veel nauwkeuriger.

In Amerika doen ze alles in cups, kopjes. Zo’n kopje is dan precies 236,5 ml. Daarvan passen er dan weer twee in een pint. Ik vertrouw recepten in cups meestal niet, die zijn namelijk altijd een benadering. Stel je hebt een recept met 250 gram bloem en 180 g boter en je wil dat omrekenen naar cups. 250 bloem komt redelijk overeen met twee cups, die boter komt het dichtst in de buurt bij ¾ cup, namelijk 170 gram. En dus zit er alweer tien gram speling in je recept.

Voordeel van cups is wel dat je recept altijd wordt gegeven in verhouding tot elkaar. Zolang er alleen cups als maat worden gegeven, dan kun je in principe elk glas of schaaltje gebruiken, als je maar voor alles hetzelfde schaaltje gebruikt. Zoals bij dit taartrecept van mijn tante. Zij kreeg het weer van een vriendin uit Israël, dus bij ons thuis heet het Israëlische sinaasappelcake.

Meng de vaste bestanddelen goed en klop er een voor een de eieren en anderhalve cup jus d’orange door.

Roer nu de olie erdoor. Vet een springvorm in, stort daarin het beslag en bak de cake zo’n veertig minuten op 180 graden Celsius. Controleer even met een tandenstoker of de taart gaar is.

Meng de laatste halve cup sinaasappel met twee eetlepels (ja, ja, rustig, dat is 1/8 cup) poedersuiker en giet die gelijkmatig over de cake.

Eet de cake als die nog een beetje warm is.