Huizenprijs daalt nog door

Voor wie het wil zien: de daling van de huizenprijzen neemt af. Maar de malaise blijft.

None

Door een onzer redacteuren

Het gaat nog steeds slecht op de Nederlandse huizenmarkt, zij het iets minder slecht. Vorige maand daalden de prijzen met 4,4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft gepubliceerd. In juli was de daling van de huizenprijzen nog 5 procent, en in juni 9,6 procent, vergeleken met vorig jaar.

Huizenprijzen zijn seizoensgebonden; met mooi weer wordt traditioneel meer en tegen hogere prijzen verkocht. Wie kijkt naar de prijzen van de laatste maanden ziet een heel lichte prijsstijging: 1,2 procent in juli en 0,1 procent in augustus. „De daling is stopgezet”, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar volkshuisvesting aan de TU Delft. „Heel langzaam lopen we het verlies in ten opzichte van een jaar geleden.” De gemiddelde huizenprijs is de afgelopen vijf jaar met 19 procent gedaald.

Gunstige voortekenen voor een verdere prijsstijging zijn dat het consumentenvertrouwen in de woningmarkt iets toeneemt en het aantal woningverkopen stijgt. Dat laatste bleek eerder deze week uit cijfers van het Kadaster: in augustus zijn 19 procent meer huizen verkocht dan een jaar eerder, in totaal 9.977. Volgens Boelhouwer volgen de prijzen uiteindelijk vanzelf.

Boelhouwer verwacht een „forse” prijsstijging als de economie aantrekt, want de huizenschaarste stijgt. In buurlanden stijgen de prijzen. Dat het hier minder vlot, komt volgens Boelhouwer vooral doordat er sinds 2011 „keihard op de rem is getrapt” met het verstrekken van hypotheken.