Hoeveel van dit geld gaat naar onderzoek? Dit zegt KWF op de site over geld naar onderzoek

KWF Kankerbestrijding claimt op de website dat 80 procent van de inkomsten naar wetenschappelijk onderzoek gaat Dit is veel minder De inkomsten van het fonds stegen, maar de uitgaven aan onderzoek daalden

redacteuren Zorg

KWF Kankerbestrijding besteedt veel minder aan wetenschappelijk onderzoek dan het zegt. „Meer dan 80 procent van het geld van KWF Kankerbestrijding wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek”, claimt het fonds op twaalf plekken op de eigen website.

Maar uit jaarrekeningen en gegevens van het Centraal Bureau Fondsenwerving blijkt dat dit niet wordt gehaald. Vorig jaar besteedde het fonds minder dan de helft van zijn inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek. Dit blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Zes van de twaalf claims van de website van KWF staan hieronder. Naar aanleiding van het onderzoek van NRC Handelsblad heeft het Centraal Bureau Fondsenwerving gistermiddag KWF Kankerbestrijding op de vingers getikt.

CBF-directeur Adri Kemps heeft, liet hij weten aan RTL, overleg gevoerd met KWF. De partijen zijn tot de conclusie zijn gekomen dat KWF de claim(s) van 80 procent moet aanpassen. Er moet duidelijk gemaakt worden dat er geen 80 procent van de totale inkomsten naar onderzoek gaat.

KWF Kankerbestrijding is veruit het grootste gezondheidsfonds in Nederland, met een vermogen van bijna 300 miljoen euro. De laatste jaren stegen de inkomsten scherp, van 96 miljoen euro in 2009 tot 146 miljoen euro vorig jaar. Maar de bestedingen aan wetenschappelijk onderzoek daalden gestaag, in relatieve en absolute zin. Ging in 2009 ruim 80 procent van de inkomsten naar wetenschappelijk onderzoek, vorig jaar was dat 48 procent.

In een reactie zegt de woordvoerder van KWF dat het om een definitiekwestie gaat. Zij erkent wel dat het „een geval van niet handig communiceren” is. De organisatie stelt dat zij probeert om 80 procent van de uitgaven aan onderzoek te besteden. Op de site van KWF is dit echter niet duidelijk.

Onder de bestedingen die naar wetenschappelijk onderzoek gaan, vallen ook miljoenen aan eigen kantoor- en campagnekosten. De laatste jaren blijkt KWF een steeds groter deel van de kantoorkosten onder de bestedingen aan ‘wetenschap’ te rubriceren.

Bestuurder Ruud Kamphuis zegt desgevraagd dat bij wetenschappelijk onderzoek „kosten worden gemaakt om bestedingen te begeleiden”. Daarom is het in zijn ogen verdedigbaar dat sommige kosten als uitgaven aan onderzoek worden geboekt. „We kunnen het verantwoorden.”

In de reactie bestrijdt KWF ook dat het vorig jaar maar 70 miljoen euro uitgaf aan onderzoek. Dat was 83 miljoen euro, stelt de organisatie – 13 miljoen euro meer dan in de jaarrekening (2012) staat. Maar die extra 13 miljoen euro komt van de jaarrekening van 2013. Zelfs dán, met 83 miljoen euro, zit KWF op 57 procent van de inkomsten (146 miljoen euro), dus niet op 80 procent.

KWF claimt verder „72 procent van het totaal”, aan onderzoek te besteden. Dit „totaal” blijken de uitgaven te zijn. Niet de inkomsten, zoals gesuggereerd op de site.