Heeft u het gehoord?

Vera Loots: „Ik heb naar de Troonrede geluisterd. De economische crisis wordt niet gebruikt om onze vastgelopen economie te hervormen. Staren politici zich blind op economische groei?”

Wie op Prinsjesdag goed heeft geluisterd, heeft gehoord dat Rutte I & II 54 miljard euro bezuinigt. Rutte en z’n team hebben een hondenbaan, want ze bezuinigen op afspraken uit het verleden. Maar het wordt zorgelijk als het gaat om de toekomst. Investeren in een andere samenleving is ver te zoeken. Dat wordt niet geadresseerd door de koning het woord ‘participatiemaatschappij’ te laten uitspreken. Zo’n woord laat alleen een politieke opvatting zien, waarbij burgers zich tot nu toe kennelijk hebben gekoesterd in een verzorgingsmaatschappij. Hoe groot kan de kloof zijn. Maar het meest zorgelijke is dat nergens een visie op een andere economie geschetst wordt. Een circulaire economie, een van burgers als actieve aandeelhouders in een maatschappij, in thema’s als energie, voedsel zorg, welvaart en welzijn. Oude economie kan niet door te bezuinigen nieuw leven worden in geblazen worden. Maar waar is een echte visie op een economie van de toekomst? Heeft U het gehoord?