Groei op de pof

De groei uit het verleden was groei op de pof. Groei van het bruto nationaal product (BNP) werd gebouwd op veel creatieve financiële luchtbellen, verbruikte zeer veel grondstoffen en stuurde vrachten CO2 de lucht en de oceanen in. Groei wordt nu gedefinieerd als groei van het bnp. Een ontplofte chemische fabriek waar flink veel opgeruimd moet worden, is groei van het bnp. Rampen ‘geven de economie een impuls’. Het is hoog tijd na te denken over wat nu echt belangrijk is, welke waarden we willen nastreven, wat welzijn creëert – en zo meten of we vooruitgaan. Maar dat wordt vaak afgedaan als ‘zweverig’. En vervolgens vluchten we terug naar de schijnzekerheid van economen. Toch is het onmogelijk op deze aardbol te blijven groeien als voorheen, zeker met 9 miljard mensen. Uiteindelijk zijn voor de meeste mensen op de lange termijn gezondheid en welzijn belangrijker dan kortetermijnwinst. Na groei tot ‘genoeg’ (en laten we daar dan over discussiëren) gaat het vooral om bepaalde vormen van duurzame groei. Nodig is dus een omslag in houding, in denken, in visie op de toekomst. Alleen dan kan een economie in zicht komen die in stand is te houden.