Gefrituurde croissant met gat in het midden

‘Operatie NL Fit’ (AVRO)

Woensdagavond werd het overlijden bekend van culinair journalist Johannes van Dam (66), donderdag dat van oud-voetballer bij Ajax en tienvoudig international Gerrie Mühren (67). Het Achtuurjournaal (NOS) en Nieuwsuur (NOS/NTR) meldden wel de dood van Mühren maar niet die van Van Dam.

De overwegingen liggen voor de hand. Journalisten halen bij hun dood zelden het journaal, zelfs als ze de best gelezen columnist zijn van het Parool. De legendarische reputatie van Van Dam als gevreesd restaurantrecensent was misschien vooral een regionale aangelegenheid.

Toch maakten de actualiteitentalkshows De Wereld Draait Door (VARA) en RTL Late Night (RTL4) een andere afweging. Ze besteedden aandacht aan beide Amsterdamse helden: Mühren in een kort item, Van Dam breeduit aan de kop van de uitzending.

Het waren aansprekende items. Bij Humberto Tan mocht Barbara van Beukering, hoofdredacteur van het Parool, vertellen hoe ze op audiëntie moest in café De Zwart als Van Dam ontploft was, omdat eind- of fotoredactie iets aan zijn stuk veranderd had. Matthijs van Nieuwkerk ontving drie koks die ooit door Van Dam op de vingers waren getikt en daarvan naar eigen zeggen geleerd hadden. Ook verklapte Van Nieuwkerk desgevraagd dat hij in een vorig bestaan als hoofdredacteur de recensent overhaalde om restaurants cijfers te geven in de rubriek Proefwerk.

Dat Van Dam zo’n breed publiek aansprak kwam door zijn goed geïnformeerde, onafhankelijke oordeel, maar toch vooral door onze obsessie met eten. En Van Dam sprak enthousiast over eten dat we allemaal goed kennen, zoals de kroket en de gehaktbal. Hij kon dus geen snob zijn.

Zo werd de fijnproever ook ambassadeur van de vette hap. In het om uiteenlopende redenen moeizame afvalprogramma Operatie NL Fit (AVRO) volgen we wekelijks vijf zwaargewichten (drie uit Noord-Brabant, twee uit de Rijnmond) in een poging hun levensstijl te veranderen. Ze worden geholpen door een bewegings-, voedings- en mentale coach en staan voor het oog van de camera elke week op de weegschaal.

Rob had het deze week te kwaad in een pretpark. Het leven is niet leuk meer zonder frikandellen en friet. En de opdracht is toch ook dat hij een beetje moet genieten?

Aan de vooravond van de eerste uitzending waren Rob en zijn psychologische begeleider, alsmede presentator Art Rooijakkers te gast in RTL Late Night. Aan de bar werd ook een nieuwe lekkernij gepresenteerd, de cronut: een gefrituurde roombotercroissant met een gat in het midden. Het leek Rob heerlijk, maar ja, het was niet de bedoeling, hè? Tan bleef maar aandringen: doe niet zo flauw en eet gezellig mee. Het leek wel of hij expres wilde aantonen hoe zwaar het is om af te vallen als de omgeving niet meewerkt. Maar ik denk eerder dat Tan zich gewoon de problematiek niet zo realiseert. Gisteren liet hij zich een dessert voorzetten dat Van Dam ook had gegeten: „Gewoon een orgasme in je mond!”