Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Geënterd Greenpeace-schip naar Moermansk gesleept

Een schip van de Russische kustwacht vuurde woensdag waarschuwingsschoten af op de Arctic Sunrise van Greenpeace.
Een schip van de Russische kustwacht vuurde woensdag waarschuwingsschoten af op de Arctic Sunrise van Greenpeace. Foto AFP / Denis Sinyakov

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise wordt door de Russische kustwacht naar de dichtstbijzijnde haven gesleept. De tocht naar Moermansk duurt vermoedelijk drie tot vier dagen, meldt persbureau AP. Volgens de kustwacht weigert de kapitein het protestschip te besturen.

De Arctic Sunrise werd gistermiddag in de Arctische wateren ten noorden van Rusland geënterd door de Russische kustwacht. Greenpeace kan sinds donderdagavond geen contact meer krijgen met de dertig bemanningsleden van het schip. “We tasten nu compleet in het duister”, laat een woordvoerder van Greenpeace weten.

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise We still don’t have any contact with our people onboard. Stand with them at http://t.co/KNA4RgT1VZ #SaveTheArctic
Twitter avatar greenpeacepress Greenpeace PressDesk UPDATE: @Greenpeace International ship remains under control of Russian authorities in international waters http://t.co/9L0AEGH8Z3

Greenpeace protesteert met het schip tegen de plannen van het aardgasbedrijf Gazprom om met Shell in de Pechora Zee te boren naar olie. De Russische autoriteiten spreken van een provocatie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten gesprekken te voeren met de Russische autoriteiten om duidelijkheid te krijgen.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken liet gisteravond op Facebook weten dat de Nederlandse ambassadeur in Rusland met de autoriteiten heeft gesproken.

“Daarbij heeft hij duidelijk het recht op vreedzame demonstraties benadrukt.”