Frankrijk wil Syrische rebellen misschien bewapenen

De Franse president Holland wordt verwelkomd door de Malinese president Ibrahim Boubacar Keita, die gisteren werd ingezworen als staatshoofd van het land. Foto EPA / Michel Euler

De Franse president François Hollande heeft gesuggereerd om wapens te leveren aan de Syrische rebellen, zo meldt persbureau Reuters. Volgens Hollande zou het op een “gecontroleerde manier” mogelijk moeten zijn.

Tot nu toe was Frankrijk terughoudend om de rebellen te bewapenen uit vrees dat wapens misschien in verkeerde handen terecht zouden kunnen komen. Maar nu de rebellen klem zitten tussen de Syrische regering enerzijds en de radicale islamisten anderzijds, sluit hij wapenlevering niet uit.

“Als we het in een bredere context doen, samen met een aantal andere landen, en binnen een raamwerk dat we kunnen controleren moet het kunnen. Want we kunnen niet accepteren dat wapens in handen vallen van jihadisten waartegen we hebben gevochten.”

De Franse president deed zijn uitspraken in Mali, waar hij aanwezig was tijdens de inauguratie van de nieuwe president Ibrahim Boubacar Keita.

VS ook voorstander van bewapening rebellen

De VS zijn al langer voorstander van bewapening van de gematigde Syrische rebellen, maar twijfelden er ook al maanden over omdat ze bang zijn dat ze in de verkeerde handen vallen. Afgelopen zomer besloten ze ook daadwerkelijk wapens te gaan sturen om de rebellen te steunen nadat ze ervan overtuigd waren geraakt dat het regime chemische wapens had ingezet.

De EU sprak dit voorjaar nog over bewapening van de rebellen en opheffing van het wapenembargo, maar kon toen niet tot een besluit komen. Het Europese wapenembargo tegen Syrië dateert van het begin van de opstand en was bedoeld om samen andere sancties Assad te dwingen het geweld tegen burgers te staken.

    • Anouk Eigenraam