Eer en status cabaretprijs ondergraven

De cabaretier of cabaretgroep die op 29 september wordt uitgeroepen tot winnaar van de Poelifinario, de grootste cabaretprijs van het land, weet één ding zeker: aanvankelijk koos de jury voor een ander. De winnaar staat straks bekend als een zwaar bevochten compromis.

De Poelifinario, voor het het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen, had tot dusver veel status. Geld komt er niet aan te pas; het gaat om de eer. Maar van die eer is dit jaar weinig meer over.

Omdat een van de juryleden als klokkenluider een open brief publiceerde, werd gisteren bekend dat er heftig is geruzied over de uitslag. „Met het mes op tafel”, bevestigde de juryvoorzitter. Nadat uit zes nominaties een winnaar was gekozen volgens het principe dat de meeste stemmen gelden, tekende een ander jurylid, recensent Patrick van den Hanenberg van de Volkskrant, protest aan. „Dat kán niet!” zou hij hebben geroepen, om vervolgens met opstappen te dreigen als men geen andere winnaar zou kiezen. De juryvoorzitter had toen kunnen zeggen dat de uitslag een voldongen feit was. In plaats daarvan liet hij de discussie echter dóórgaan. Er kwam zelfs een extra vergadering. Met als resultaat dat er uiteindelijk een andere winnaar werd gekozen.

De vraag is of de genomineerden (Wim Helsen, Ronald Goedemondt, Lebbis, de Ashton Brothers, Kommil Foo en Van der Laan & Woe) naar de uitreiking komen om een prijs te krijgen die nu zo omstreden is. Nog niet iedereen heeft zijn komst bevestigd.

    • Henk van Gelder