Een intrigerende mengeling van suspense en poëzie

Een zestigjarige schrijver, Walter Manning, vlucht weg naar het Noord-Franse kustplaatsje Duneville. Hij betrekt Hôtel du Nord, genoemd naar de gelijknamige Franse liefdesfilm uit 1938. De fictieve wereld van film en theater oefenen een grote aantrekkingskracht op hem uit: zo koopt hij een schipperstrui en een wollen muts om op de acteur Jeau Gabin te lijken. Hij heeft een verhouding met actrice Nora Dorée. Zij schittert in de Amsterdamse Stadsschouwburg in de hoofdrol van een nieuwe voorstelling.

Camperts korte roman Hôtel du Nord is een intrigerende mengeling van suspense en poëzie. Manning denkt in het hotel anoniem te kunnen blijven, maar een plaatselijke journalist met connecties in Nederland ontmaskert zijn identiteit. Zijn vlucht voor Nora, vlak voor de première levend onder hoogspanning, dreigt in de boulevardpers breed te worden uitgemeten. Dat vooruitzicht jaagt hem angst aan. Hij faalt in zijn missie volkomen onzichtbaar verder te leven.

Op subtiele wijze verbindt Campert Mannings jeugd als weeskind met zijn latere drang tot afwezigheid, zonder in psychologie te vervallen. De vergeefse zoektocht naar eenzaamheid van Manning raakt de lezer diep. Op het moment dat hij tot het inzicht komt dat hij altijd een leven op de vlucht leidde, neemt hij een verregaand besluit.

Er staan prachtige zinnen in deze roman, zoals deze over Mannings gelouterd inzicht dat levensomstandigheden altijd sterker zijn dan iemands verwachtingen: ‘Ik besefte niet dat die wereld groter was dan Duneville en haar eigen plannen met me had.’ Die plannen van de wereld zullen de zijne op dramatische wijze doorkruisen.

Kester Freriks

    • Kester Freriks