Kritiek groene index

In Nederland groeit de kritiek op de duurzaamheidsindex van Dow Jones. Een toppositie in die lijst staat niet gelijk aan een toppositie op het gebied van vergroening, zo luidt de kritiek van experts.

De index zegt niks over „de ecologische afdruk van een bedrijf”, meent Tim van der Weide, beleggingsadviseur bij pensioenuitvoerder PGGM. De groene lijsten „verhullen meer dan ze verhelderen”, vindt Piet Sprengers, hoofd duurzaamheidsbeleid bij ASN Bank. „In deze index staan geen duurzame bedrijven”, zegt Jan Willem van Gelder van onderzoeksbureau Profundo. „Het zijn bedrijven die het binnen hun sector op het gebied van duurzaamheid – volgens de opstellers van de index – net iets beter doen dan de rest.”

Er staan 14 Nederlandse bedrijven op de Dow Jones Sustainability Index (DJSI) 2013, die vorige week uitkwam. Dat is één meer dan vorig jaar.