Doe wat je leuk vindt en leef langer

Het Amerikaanse weekblad moet op elk platform actief zijn, vindt de nieuwe hoofdredacteur.

None

Time heeft een nieuwe hoofdredacteur, en voor het eerst in de 90-jarige geschiedenis van het Amerikaanse opinieblad is dat een vrouw. Nancy Gibbs (53), altijd met brede grijns, is al lang een gezichtbepalende auteur. Ze heeft meer coverartikelen op haar naam staan dan wie ook. Ze begon 28 jaar geleden als factchecker en volgt nu Richard Stengel op, die voor de regering-Obama gaat werken.

Het zijn geen makkelijke tijden voor Time – voor welk blad wel? – maar digitaal maakt het groei door. Het weekblad heeft 4,9 miljoen volgers op Twitter en een betaalde papieren oplage van 3,3 miljoen. De uitdaging, zei Gibbs in The New York Times, is de verhalen van het blad op diverse platforms te presenteren. Ook verbaast ze zich over de enthousiaste reacties van vrouwelijke redacteuren op haar benoeming. „Ik dacht dat het breken van glazen plafonds gemeengoed was.”

Op de cover van het jongste nummer ook een machtige vrouw. In een profiel van Angela Merkel in aanloop naar de Duitse verkiezingen wordt zij „de verbetenheid zelve” genoemd. Maar Time laat ook zien hoe populair ze nog altijd is. Driekwart van de Duitsers vindt dat Merkel de economische crisis goed aanpakt, over Cameron zegt slechts 37 procent hetzelfde. „Niemand maakt een kans tegen Duitslands Mutti.”

Joe Klein, een sterauteur van Time, fileert ondertussen Obama’s Syrië-aanpak. Hij legt uit hoe zijn optreden z’n positie heeft verzwakt, en vooral hoe vreemd het is dat hij meende een gifgasaanval tegen kinderen te kunnen stoppen. Dat kan hij niet, met wat voor militaire aanpak ook. En dat weet Obama zelf ook. „Hij sprong gewillig in zijn eigen val”, aldus Klein. „Zelden heb ik zulke presidentiële incompetitie aanschouwd.” Vernietigender worden politieke analyses niet.

Ter compensatie wat positiviteit: creatieve mensen leven langer. Goethe schreef Faust op zijn 81ste, Goya maakte zijn beste schilderijen toen hij ver in de 70 was. Time legt uit dat het werkgeheugen van de hersenen weliswaar afneemt met ouderdom, maar dat het brein dat compenseert met meer creativiteit tot gevolg. Erbij prachtige foto’s van rijpe kunstenaars. Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont volgens Time aan dat doen wat je leuk vindt, jaren aan je leven kan toevoegen. Goed nieuws, ook voor Nancy Gibbs.

    • Janna Laeven