Dodental tropische stormen Mexico loopt op tot 97

Huis van een bewoner aan de kust van Barra de Coyuca, een toeristenresort vlakbij Acapulco blijft nog maar net staan. Door de zware regenval zijn hele stukken grond weggespoeld. Foto AFP / Claudio Vargas

Het dodental door de tropische stormen in Mexico is opgelopen tot zeker 97, terwijl er 68 mensen worden vermist door een aardverschuiving in het ekleine bergdorpje La Pintada. Vierhonderd dorpsbewoners overleefden het gebeuren.

Na dagen van hevige slagregens schoven onder een oorverdovend geraas aarde en rotsen de heuvels af. De minister van Binnenlandse Zaken Miguel Ángel Osorio Chong zei dat het moeilijk is reddingswerk te verrichten omdat er nog steeds gevaar is voor verschuivingen. Ook komt er nog steeds modder van de heuvel af.

Tot nu toe zijn er in het land al 35.000 huizen verwoest als gevolg van de stormen. Een belangrijke snelweg van Acapulco naar Mexico-Stad is afgesloten doordat bruggen zijn ingestort. De orkaan Manuel heeft inmiddels boven de deelstaat Sinaloa aan kracht verloren en trekt als tropisch lagedrukgebied weer het binnenland van Mexico in. In de deelstaat zijn tweeduizend mensen geëvacueerd.

Duizenden toeristen zitten ondertussen nog steeds vast op vliegvelden, tussen de veertig- en zestigduizend toeristen zijn gestrand in de stad. Er zijn de afgelopen dagen al tienduizend mensen uit Mexico-Stad vertrokken. De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto heeft zijn reis naar New York om de jaarlijkse VN-vergadering bij te wonen afgezegd wegens de noodsituatie.