De Hoop Scheffer wordt voorzitter belangrijk Nederlands adviesorgaan

De Hoop Scheffer, in zijn tijd als secretaris-generaal van de NAVO, heeft in 2009 een onderonsje met Hillary Clinton, destijds minister van Buitenlandse Zaken.
De Hoop Scheffer, in zijn tijd als secretaris-generaal van de NAVO, heeft in 2009 een onderonsje met Hillary Clinton, destijds minister van Buitenlandse Zaken. Foto EPA / Horacio Villalobos

Jaap de Hoop Scheffer wordt de nieuwe voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), één van de belangrijkste Nederlandse adviesorganen op het terrein van buitenlandse zaken. De benoeming gaat in op 1 januari 2014. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten.

De Hoop Scheffer volgt minister van Staat Frits Korthals Altes op, die 12 jaar voorzitter van de AIV is geweest.

De Hoop Scheffer is momenteel hoogleraar internationale betrekkingen en diplomatieke praktijk aan de Faculteit Campus Den Haag van de universiteit Leiden en was voorheen onder meer secretaris-generaal van de NAVO en minister van Buitenlandse Zaken. Hij zit in diverse internationale denktanks.

Wat doet de AIV?

De AIV is een onafhankelijk adviesorgaan dat de regering en de Staten-Generaal adviseert over het buitenlandse beleid, in het bijzonder met betrekking tot de rechten van de mens, vrede en veiligheid, ontwikkelingssamenwerking en Europese integratie (vier commissies). De adviezen worden op verzoek van de regering of de Staten-Generaal uitgebracht, of op eigen initiatief van de AIV.

De Hoop Scheffer werd steevast genoemd als belangrijkste kandidaat voor de voorzitterspost.