Boete voor JPMorgan: 679 miljoen euro

Handelaren van de zakenbank speculeerden, en verloren.

Controle van de bank faalde totaal, zeggen toezichthouders.

De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase heeft gisteren een boete van 922 miljoen dollar (679 miljoen euro) gekregen in de zogeheten London Whale-affaire. Het is een van de hoogste boetes ooit voor een Amerikaanse bank.

De boete is opgelegd door Britse en Amerikaanse toezichthouders. London Whale draait om twee derivatenhandelaren, die in 2012 door speculatie 6,2 miljoen dollar verloren. Zij worden in de VS strafrechtelijk vervolgd wegens beleggingsfraude, samenzwering en valsheid in geschrifte. Een derde handelaar, Bruno Iksel, die vanwege zijn grote handelspositie de bijnaam ‘de walvis uit Londen’ kreeg, wordt niet vervolgd, in ruil voor medewerking aan het onderzoek naar de bank.

Volgens de toezichthouders heeft JPMorgan gefaald in de controle op de handelaren. De affaire laat zien hoe „fouten in alle lagen van het bedrijf waren doorgedrongen. Er waren „serieuze tekortkomingen” op het beleggingskantoor van de bank in Londen.

JPMorgan stelde in eerste instantie dat de overwaardering van de posities was bedoeld om risico’s op leningen af te dekken; topman Jamie Dimon had het in april 2012 over „een storm in een glas water”.

Maar de Britse toezichthouder, de Financial Conduct Authority, zegt dat de strategie ervoor zorgde dat „zelfs een kleine beweging van de markt” tot aanzienlijk verlies zou kunnen leiden en dat de leiding dat niet besefte. „Dit is opnieuw een voorbeeld van een bedrijf dat geen greep heeft op het risico dat zijn handelen heeft voor de markt”, zei FCA-directeur Tracey McDermott gisteren in een verklaring.

Van de boete gaat 200 miljoen dollar betalen naar de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), 200 miljoen naar de Amerikaanse centrale bank, 300 miljoen naar de toezichthouder bij het Amerikaanse ministerie van Financiën en 220 miljoen naar de Britse FCA. De bank heeft een ‘korting’ van 30 procent op de boete gekregen omdat zij bereid was tot een schikking. Daarmee hoopt JPMorgan rechtszaken door investeerders te vermijden. Zij zouden kunnen claimen dat zij misleid zijn. Volgens de Wall Street Journal heeft topman Dimon medewerkers laten weten dat nu 1 miljard dollar is uitgegeven om te voldoen aan alle regels van de toezichthouders.