BlackBerry ontslaat 40 procent personeel na enorm verlies

BlackBerry gaat 4500 medewerkers ontslaan. Dat komt neer op veertig procent van het wereldwijde personeelsbestand. ‘Waarschijnlijk is het over en uit’, volgens onze techredacteur Marc Hijink.

Een Blackberry Q10
Een Blackberry Q10 Foto AP/Geoff Robins

BlackBerry gaat 4500 medewerkers ontslaan. Dat komt neer op veertig procent van het wereldwijde personeelsbestand. Dat heeft het Canadese bedrijf vandaag bekendgemaakt. De bekendmaking van de ontslagen volgt op een verlies van bijna een miljard dollar (740 miljoen euro) in het tweede kwartaal van dit jaar.

Er werken straks nog 7000 mensen bij het bedrijf. Het aandeel BlackBerry ging zo’n 19 procent omlaag na bekendmaking van het nieuws, meldt AP.

Topman Thorsten Heins sprak in een verklaring van “moeilijke, maar noodzakelijke” veranderingen:

“We implementeren de moeilijke, maar noodzakelijke operationele veranderingen die we vandaag hebben aangekondigd om onze positie op een volwassen wordende en competitievere markt aan te pakken en het bedrijf richting winstgevendheid te sturen.”

Volgens onze technologieredacteur Marc Hijink is het verlies toch nog verrassend groot:

“Het is heel fors. Ze nemen nu al maatregelen om af te slanken voor een verkoop. Het is waarschijnlijk over en uit voor BlackBerry.”

‘Verlies te wijten aan falen Z10’

Volgens technologiewebsite The Verge valt het enorme verlies in het tweede kwartaal toe te schrijven aan de “desastreuze” verkoop van de Z10-smartphone van het bedrijf, de eerste met het nieuwste besturingssysteem van BlackBerry. In dit kwartaal verscheepte het bedrijf maar 3,7 miljoen smartphones, waarvan de meeste BlackBerry 7, een ouder besturingssysteem, draaiden.

The Verge schrijft dat BlackBerry zich lijkt terug te trekken uit de consumentenmarkt en zich meer lijkt te willen richten op bedrijfsgerichte apparaten. Het aantal smartphones dat het bedrijf op de markt brengt zal van zes naar vier gaan: twee high-endmodellen, twee goedkopere. Hijink:

“De zakelijke markt is de enige waarvoor BlackBerry nog aantrekkelijk is. De consumentenmarkt is veel te vol.”

BlackBerry aan alle kanten ingehaald

BlackBerry zou pas volgende week de cijfers bekendmaken. Volgens het bedrijf pakken de cijfers zo slecht uit vanwege de zware concurrentie op de markt. De BlackBerry was de meest gebruikte smartphone voordat Apple de iPhone op markt bracht in 2007. Sindsdien heeft BlackBerry het meer dan moeilijk. Ook telefoons met Android als besturingssysteem holden BlackBerry voorbij, wat de verkoop van zijn telefoons enorm drukte.

Hijink schreef vorige maand in NRC Handelsblad nog over de onafwendbare ondergang van BlackBerry:

BlackBerry, jarenlang geleid door twee oprichters, klampte zich vast aan zijn toetsenbordje en kleunde een paar keer mis: bijvoorbeeld met de Storm-telefoon, met een aanraakscherm dat ‘ingedrukt’ moest worden, een PlayBook-tablet met te weinig software en een besturingssysteem dat veel te lang uitgesteld werd.

Op de consumentenmarkt belandde BlackBerry in de ramsj, als goedkoop alternatief voor high end-smartphones. Maar de koopjeshoek is geen veilige plek.

Koper gezocht

Nokia, die andere noodlijdende telefoonfabrikant op de mobiele markt, werd deze maand verkocht aan Microsoft. Die optie is er voor BlackBerry ook, maar de vraag is wie het bedrijf wil kopen, volgens Hijink. Microsoft zou een “logische” koper zijn:

“Maar de vraag is of ze er nog een bij zouden kunnen hebben.”

Cisco, maker van apparatuur voor zakelijke communicatie, zou ook geïnteresseerd kunnen zijn, schreef Hijink in augustus. Ook het Chinese Lenovo werd getipt, maar het kan ook zo zijn dat BlackBerry van de beurs wordt gehaald en in handen van Canadese pensioenfondsen verdergaat.