Bijna is iedereen is om: WK Qatar in de winter

In navolging van FIFA-baas Blatter willen nu ook de Europese landen dat het WK 2022 in Qatar in de koelere winter wordt gehouden. Maar het IOC is ongerust.

Het was meet af aan een curieuze beslissing in 2010 van de wereldvoetbalbond FIFA om het wereldkampioenschap in 2022 in het golfstaatje Qatar te laten spelen. Natuurlijk lonkt het geld van de sjeiks, maar als speelplek voor het vierjaarlijkse voetbalevenement is Qatar ongeschikt.

Althans, als het WK in de zomer wordt gespeeld wanneer de lokale temperaturen in het golfstaatje kunnen oplopen tot wel vijftig graden Celsius. Voor spelers en supporters is dat een lastig te verdragen hitte, ook al is Qatar van plan de warmte met moderne technologie te temperen. De twaalf stadions krijgen airconditioning die draait op zonne-energie. En de brandende zon? Die zou door kunstmatige wolken kunnen worden afgedekt, luidde het bijna ongelooflijke verhaal vanuit Qatar.

Voetballen in een kaal woestijnland – waar de temperatuur ’s zomers nauwelijks onder de 25 graden komt – stond aanvankelijk weinig ter discussie in kringen van internationale voetbalbestuurders. De euforie over de revolutionaire opzet van het wereldtoernooi – hergebruik van de stadions in ontwikkelingslanden – was groot. Bovendien: wie maakt zich nu al druk over 2022?

Het was FIFA-baas Sepp Blatter zelf die recentelijk de weg plaveide voor een discussie over verplaatsing van het evenement. De autocratische Blatter was tot inkeer gekomen en sprak in een interview op een website van inschattingsfouten. „Misschien wisten we het toen al. Na veel discussies en vergaderingen ben ik tot de conclusie gekomen dat een WK in de zomer gewoonweg niet verantwoord is, ondanks het feit dat ik weet dat Qatar er alles aan zal doen technologieën voor koeling te ontwikkelen”, verklaarde Blatter.

Blatter verweerde zich eerder deze week in het Duitse weekblad Die Zeit met het argument dat de keuze voor Qatar onder grote politieke druk tot stand is gekomen. „Er was sprake van directe politieke beïnvloeding”, zei Blatter. „Regeringsleiders hebben hun stemgerechtigde leden bevolen om op Qatar te stemmen, omdat ze grote economische belangen hebben in dat land.” Qatar won bij de stemming in december 2010 de strijd van Australië, de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea.

De Zwitserse bestuurder moest eerder al aantijgingen pareren dat Qatar de organisatie zou hebben gekocht .De FIFA stelde volgens Blatter een intern onderzoek in naar onregelmatigheden rond de toewijzing van het WK. Daar bleef het bij. Een half jaar na de keuze voor Qatar werd hij herkozen als FIFA-baas.

Blatter heeft de groeiende kritiek op de keuze van Qatar goed aangevoeld. Want gisteren hebben de voetbalbonden van alle Europese landen zich uitgesproken voor een WK in de winter in 2022. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in het Kroatische Dubrovnik, waar 54 van bij de Europese voetbalunie UEFA aangesloten bonden aanwezig waren.

„De uitkomst van de vergadering is dat het onmogelijk is in Qatar te spelen in de zomer”, zei Jim Boyce, vice-voorzitter van de UEFA tegenover de BBC. „Over de vraag of het toernooi het beste in november, december of in januari kan worden afgewerkt, verschillen de meningen nog.”

FIFA-baas Blatter toonde zich eerder niet gevoelig voor kritiek van Europese landen die vrezen voor de voortgang van hun nationale competities. Voetbal is in de meeste Europese landen een wintersport. Blatter: „Het WK is het grootste, zo niet het enige mondiale toernooi. Het wordt denk ik tijd dat Europa gaat begrijpen dat we niet langer bepalen wat er in de wereld gebeurt.”

Binnen de UEFA lijkt een voorkeur te bestaan voor verplaatsing van het toernooi naar januari 2022, in plaats van naar november of december van dat jaar. Dit om het drukke Champions Leagueprogramma niet in de wielen te rijden.

In januari wordt geen Europees clubvoetbal gespeeld, in november en december wel. Maar spelen in januari stuit op bezwaren van het Internationaal Olympisch Comité, dat de Winterspelen dat jaar in gevaar ziet komen (zie inzet).

De FIFA neemt begin oktober een principebesluit over het WK in Qatar. Het woord is dan aan het 22 leden tellend uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond. Met tien leden is Europa sterk vertegenwoordigd in het comité.