Alle emoties komen tot uiting via de muziek

Zien Film

The Pianist (Roman Polanski, 2002)

Canvas, 22.30- 00.55 uur.

Tijdens WO II zat Roman Polanski (1933) ondergedoken, zijn moeder stierf in Auschwitz. Polanski wilde al lang een film maken over Polen in de Tweede Wereldoorlog, maar niet zijn eigen geschiedenis verfilmen. Dat lukte toen hij stuitte op de oorlogsmemoires van de joodse pianist Wladyslaw Szpilman. Net als Polanski ontsnapte Szpilman aan deportatie, waarna hij door Warschau zwierf. The Pianist toont op kale, indrukwekkende wijze zijn overlevingsstrijd.

Alle door Szpilman (Adrien Brody) uitgestelde emoties, en die van de toeschouwer, komen los in een sleutelscène. Szpilman wordt ontdekt door een Duitse officier, die hem meeneemt naar zijn piano. Na vier barre oorlogsjaren blijkt die piano nog steeds perfect gestemd, en Szpilman speelt zonder fouten Chopins Ballade nr. 1. Maanlicht valt over de vleugel, de koude adem van Szpilman mooi zichtbaar makend. Het is in veel opzichten een onmogelijke scène en de kitsch druipt ervanaf. Toch werkt het. Alle emoties komen tot uiting via de muziek: overlevingsdrift, pijn, woede, verdriet, schoonheid, genade, berusting.

André Waardenburg