Ajax-fans mogen ook niet met de bus naar Eindhoven, bepaalt de rechter

Ajax moet het in de topper tegen PSV zonder steun van de fans stellen. Treinen rijden niet, bussen mogen niet.

De competitiewedstrijd tussen verliezend bekerfinalist PSV en landskampioen Ajax wordt komende zondag in het Philips Stadion in Eindhoven zonder voetbalsupporters uit Amsterdam gespeeld. Dat bepaalde de rechtbank in Den Bosch gisteren in een kort geding dat Ajax en zijn supportersverenigingen tegen de gemeente Eindhoven hadden aangespannen.

De Eindhovense PvdA-burgemeester Rob van Gijzel wil de supporters van Ajax alleen per treincombi naar de Brabantse industriestad laten komen. Door werkzaamheden aan het spoor tussen Amsterdam en Eindhoven is dat dit weekend niet mogelijk. Ajax stapte daarom met de supportersverenigingen naar de rechter om de komst van supporters per bus af te dwingen.

Ajax zegt in een reactie „teleurgesteld” te zijn in de uitspraak van de rechter. „Dit geldt voor ieder duel en dus ook voor deze belangrijke wedstrijd. De supporters hadden graag naar deze wedstrijd willen gaan. Ajax vindt het dan ook erg jammer dat er geen oplossing is gevonden om dit probleem op te lossen”, verklaart de Amsterdamse voetbalclub in een persverklaring.

Een aanbod van de Amsterdamse PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan om met extra politie-inzet een busreis van Ajacieden naar Eindhoven in goede banen te leiden, werd afgewezen. Van der Laan zegt het jammer te vinden dat „andere partijen zich blijkbaar geen mede-eigenaar voelen van dit probleem”.

Ajax en Feyenoord mogen om veiligheidsredenen van de nationale voetbalbond KNVB nooit supporters meenemen naar elkaars uitwedstrijden. Dit verbod is sinds een jaar of vijf van kracht en is ingegeven door de vijandige sfeer tussen beide clubs en supportersgroepen.

Bij de ‘klassiekers’ Ajax-Feyenoord en Feyenoord-Ajax was in het verleden bijna altijd sprake van ongeregeldheden. Dieptepunt van de tweestrijd tussen ‘010’ en ‘020’ was de veldslag in een weiland bij Beverwijk in 1997, toen Ajax-hooligan Carlo Picornie door messteken om het leven werd gebracht.