‘Agnes Jongerius wil Wolfsen opvolgen in Utrecht’

Archieffoto Agnes Jongerius. Foto ANP / Eric Brinkhorst

Agnes Jongerius wil Aleid Wolfsen, die eind dit jaar vertrekt, opvolgen als burgemeester van Utrecht. De voormalig FNV-voorzitter heeft gesolliciteerd naar de post, die eind dit jaar vrijkomt. Dat schrijft het AD vandaag op basis van ingewijden.

Nog voor de zomer zou Jongerius, momenteel onderzoekster bij de Universiteit Utrecht en toezichthouder bij PostNL, met vertrouwelingen hebben gesproken over haar kansen en een strategie hebben besproken. Kandidaten kunnen zich tot zondag aanmelden. Jongerius zou haar motivatie inmiddels al hebben overgebracht aan commissaris van de koning Willibrord van Beek. Hij brengt advies uit aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.

Voor Jongerius spreekt dat ze sinds haar studententijd in Utrecht woont. Haar PvdA-achtergrond wordt als een nadeel gezien omdat de twee laatste burgemeesters van Utrecht ook al van de PvdA waren. Jongerius, die eerder gepolst is als PvdA-fractievoorzitter in Rotterdam, wil zelf in de krant niet reageren:

“Ik heb geen zin in dit gesprek. Ik ga er helemaal niets over zeggen.”

Henk Westbroek gaat ook weer solliciteren

Henk Westbroek heeft overigens ook besloten een gooi te doen naar het burgemeesterschap van Utrecht, zo maakte hij vanmorgen bekend.

Twitter avatar henkwestbroek henk westbroek @heuswaar Vriend, net besloten om toch voor het burgemeesterschap van Utrecht te gaan. Blijf jij mijn onbezoldigd adviseur?

Tegenover Giel Beelen op 3FM bevestigde de 61-jarige Westbroek dit vervolgens:

“Ik denk niet dat er veel mensen zijn die de stad beter kennen. Ik heb in het verleden ook bewezen leuke dingen voor de stad te kunnen bedenken. De culturele zondag is mijn idee.”

Westbroek deed twee keer eerder tevergeefs een poging burgemeester van de stad te worden. Hij is geen lid van een politieke partij.

Een andere veelgenoemde naam voor de functie is volgens het Algemeen Dagblad VVD-burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen. Van Zanen was eerder wethouder in Utrecht en zou een goede indruk hebben achtergelaten. In de profielschets die de gemeenteraad heeft opgesteld staat dat de nieuwe burgemeester ‘resultaatgericht en daadkrachtig’ moet zijn. Ook moet hij of zij humor hebben en een bruggenbouwer zijn die ‘niet vanuit een boekje’ werkt, maar vanuit zijn ervaring.

Vereisten uit de profielschets van de vacature

* heeft oog voor de Utrechtse bewoners en ondernemers, heeft een oprechte betrokkenheid bij de stad, voelt wat er in de stad leeft en heeft daarvoor een antenne en passie;
* heeft een adequaat en relevant breed netwerk;
* is een bruggenbouwer, bindend, aanspreekbaar, energiek en doelgericht;
* heeft visie en biedt perspectief;
* heeft humor en kan relativeren;
* is resultaatgericht en daadkrachtig;
* is een authentiek leider en hakt knopen door als het er op aankomt;
* brengt vernieuwing, kan omgaan met kritiek en put daaruit lering;
* communiceert op een open en transparante manier met burgers, politiek en pers en is toegankelijk en benaderbaar;
* inspireert en stimuleert en staat boven de partijen;
* heeft de vaardigheid snel in een andere rol te kruipen en is stressbestendig: een rots in de branding.

    • Anouk Eigenraam