‘Virgin Atlantic wil toetreden tot luchtvaartalliantie Skyteam’

Een Boeing 747 van Virgin Atlantic op Schiphol.
Een Boeing 747 van Virgin Atlantic op Schiphol. Foto ANP / Erik van 't Woud

Richard Branson, grootaandeelhouder van luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic, wil toetreden tot luchtvaartalliantie Skyteam. Dat zei de Britse zakenman deze week in Amsterdam, zo meldt Het Financieele Dagblad. Skyteam is gegroepeerd rond de Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM.

Branson:

“Een combinatie van Air France-KLM en Virgin Atlantic zou logisch zijn. Ik hou me niet bezig met de dagelijkse gang van zaken bij het bedrijf, maar ik ben ervan overtuigd dat we in de komende maanden met Skyteam zullen praten. Er is sprake van wederzijds respect, een samenwerking is niet uit te sluiten.”

Branson is momenteel voor 51 procent eigenaar van Virgin Atlantic. De overige aandelen verkocht hij begin dit jaar aan het Amerikaanse Delta Air Lines, partner van KLM op het gebied van trans-Atlantische vluchten. Daardoor heeft Skyteam nu kostbare landingsrechten op de Londense luchthaven Heathrow.

Vrijwel alle grote luchtvaartmaatschappijen zijn aangesloten bij een van de drie allianties: Skyteam, Star en One World. Binnen de allianties worden afspraken gemaakt over gezamenlijke vluchten, overstapmogelijkheden, marketing en andere zaken.

Recordverlies voor Virgin Atlantic

Virgin Atlantic begon in 1984 met één vliegtuig en één bestemming, maar vliegt inmiddels met 42 vliegtuigen op 34 bestemmingen. De luchtvaartmaatschappij, met ruim 9.000 medewerkers, vervoert jaarlijks zo’n zes miljoen reizigers. Vorig jaar maakte Virgin Atlantic 135 miljoen pond verlies (155 miljoen euro).

Branson verwierf bekendheid met zijn platenlabel Virgin Records, dat hij in 1992 aan de Britse EMI Group verkocht.

Richard Branson. Foto EPA / Andrew Gombert