Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Verenigd Koninkrijk Cameron ziet Merkel als een bondgenoot

Basil Fawlty (don’t mention the war) is de laatste maanden opvallend afwezig in de verwijzingen naar Duitsland. In tegendeel; de Duitse economie wordt geroemd, de cultuur, het voetbalteam. De Duitsers zijn niet langer vijanden van weleer, maar bondgenoten. En dat geldt zeker voor Angela Merkel, die volgens politiek Londen de verkiezingen wel zal winnen.

De Britten hebben bondgenoten nodig in de onderhandelingen over het terughalen van bevoegdheden naar het Verenigd Koninkrijk, na 2015. En Merkel zou hebben gehint dat ze openstaat voor dat idee. Dat Cameron met zijn familie een weekeinde doorbracht op Merkels buitenverblijf is een signaal dat de twee regeringsleiders het goed kunnen vinden.

Gemakshalve wordt vergeten dat de bondskanselier in januari, na de toespraak van Cameron over Europa, zei dat „alle landen wensen hebben”, en na haar opmerking over het terughalen of overdragen van bevoegdheden zei ze: „daar moeten we het na de verkiezingen maar eens over hebben”.

Eerst moet er in Duitsland een coalitie worden gevormd, mogelijk met een meer op Frankrijk georiënteerde SPD. Bovendien wil Duitsland de eurozone redden, en dat betekent nauwere fiscale en politieke samenwerking – wat de Britten juist niet willen.

Titia Ketelaar, Londen