Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Turkije sluit tijdelijk grensovergang Syrië na gevechten aan Syrische kant

De Turks-Syrische-grens bij Reyhanli.
De Turks-Syrische-grens bij Reyhanli. Foto EPA / Erdal Turkoglu

Turkije heeft de grensovergang vlakbij de Syrische stad Azaz gesloten nadat een aan Al-Qaeda gelieerde rebellengroep in gevecht raakte met het Vrije Syrische Leger. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van een Turkse overheidsfunctionaris.

Volgens de functionaris is de grensovergang gesloten doordat er nog steeds onduidelijkheid bestaat over wat er aan de Syrische kant van de grens gebeurt. Ook humanitaire hulp, die normaal via de overgang naar Syrië gaat, kan op dit moment niet passeren.

Turkije belangrijke steun rebellen

Turkije is één van de belangrijkste bondgenoten van het Vrije Syrische Leger. Zo geeft het land de rebellen onderdak en kunnen ze veilig de grens oversteken. Het betekent ook dat het land doelwit is van aanslagen. Zo was in mei van dit jaar de Turks-Syrische-grens het doelwit van een aanslag waarbij 40 mensen omkwamen en zo’n honderd mensen gewond raakten, waarvan 29 zwaargewond.