Theelepels, teaspoons, tablespoons en cups

Jarenlang ging ik door het leven in de veronderstelling dat een theelepel gewoon dát was. Een schepje. Als er ‘1 tl komijn’ in een recept stond, dan greep ik gewoon in het kleinste vakje van de besteklade willekeurig welk lepeltje, ze waren toch ongeveer even groot.

Dat is dus niet zo. Een theelepel (tl), in het Engels teaspoon (tsp), is een vaste maat: 4,9 ml. Een eetlepel (el), Engels tablespoon (tbsp), is 14,8 ml. Daar heb je hele handige maatlepeltjes voor.

Daar hoor je verder nooit iemand over. Het kostte mij jaren om toe te geven dat ik dat ooit niet wist. Maar ik ben er overheen. Voor iedereen die het nog niet wist: een theelepel is dus geen theelepel.

Je hoeft je daarvoor ook niet te schamen. Wij doen ook weinig met volumematen. Alleen water en melk meten we af in milliliters. Maar ook die (en zelfs eieren) zie je in professionele recepten steeds vaker in grammen. Dat is simpelweg veel nauwkeuriger.

In Amerika doen ze alles in cups, kopjes. Zo’n kopje is dan precies 236,5 ml. Maar recepten in cups zijn vaak een benadering. Stel, je hebt een recept met 250 gram bloem en 180 gram boter en je wil dat omrekenen naar cups. 250 gram bloem komt redelijk overeen met twee cups, die boter komt het dichtst in de buurt bij ¾ cup, namelijk 170 gram. En dus zit er alweer tien gram speling in je recept.

Voordeel van cups is wel dat je recept altijd wordt gegeven in verhouding tot elkaar. Zolang er alleen cups als maat worden gegeven, kun je in principe elk glas of schaaltje gebruiken, als je maar hetzelfde schaaltje gebruikt. Zoals bij dit recept van mijn tante. Zij kreeg het weer van een vriendin uit Israël, dus we noemen het Israëlische sinaasappelcake.

Meng de vaste bestanddelen goed en klop er een voor een de eieren en anderhalve cup jus d’orange door. Roer de olie erdoor. Vet een springvorm in, stort het beslag en bak de cake zo’n veertig minuten op 180 graden. Meng de laatste halve cup sinaasappel met twee eetlepels (ja, ja, rustig, dat is 1/8 cup) poedersuiker en giet die gelijkmatig over de cake.