Opinie

Stéphanie Versteeg Kerst

De merchandise van ’s lands bekendste weldoener ligt alweer enkele weken in het supermarktschap. In de rij bij de kassa wordt je dieet grondig op de proef gesteld met zakken pepernoten van het kaliber kiloknaller, en de glimmende kikkers, chocoladeletters en taaitaaipoppetjes willen maar al te graag mee naar huis genomen worden. Nu hebben de supermarkten er een handje van om ruim op tijd hun sinterklaasassortiment aan te bieden, maar het kan nog een beetje gekker: nu al aan de gang met het kerstdiner. Dát is pas vroeg. Misschien komt het door het druilerige weer en de steeds donkerder wordende avonden, maar ik was schuldig aan bovengenoemd delict. Het gebeurde in de keuken, waar ik een aanzienlijke zak vijgen klaarmaakte voor de winter. Een flinke pan vol verse, rijpe vruchten veranderde in no time in een prachtig paarsrode, grove compote. En wat maakt het zorgvuldig geselecteerde kaasplankje tijdens de feestdagen nou echt tot een succes? Juist, dat is een portie zelfgemaakte vijgenprut. En als je dus tijdens het inmaken een beetje schoon te werk gaat, dan houdt dat potje het wel tot de Kerst.

Was de vijgen met warm water en droog ze goed af. Snijd ze in vieren. Doe in de pan en voeg 200 ml water toe.

Breng aan de kook en laat zonder deksel 5 minuutjes koken.

Voeg dan de honing en een snufje gemalen kardemom toe. Roer met een metalen spatel en laat de compote zachtjes verder koken en indikken.

Na ongeveer drie kwartier is de compote klaar. Om te controleren of deze dik genoeg is, kun je een eetlepel warme jam op een koud schoteltje laten vallen. Als de jam niet uitvloeit, is hij goed.

Knijp de citroen uit boven de compote en laat nog één minuut op hoog vuur koken.

Was twee jampotjes, de deksels en een trechter af en plaats ze rechtop in een pan. Zet ze volledig onder water en breng aan de kook. Laat 10 minuten doorkoken.

Haal de potjes en deksels met een kooktang uit het water en laat ze op de kop uitlekken op een brandschone theedoek.

Doe dit ongeveer een kwartier à twintig minuten voordat de vijgen klaar zijn.

Neem nu de kokende compote en vul de jampotjes met behulp van de trechter. Hoe voller, hoe beter. Het is belangrijk dat de vijgen zo warm mogelijk zijn, en dat de randjes van de potjes schoon blijven. Doe direct de deksel op de pot. Tijdens het afkoelen zal de deksel vacuüm trekken en kunnen de potjes maanden buiten de koelkast worden bewaard.